Vtisi s koledovanja – Nuša Grah

V zadnjih nekaj dneh minulega leta smo v Župniji Bakovci organizirali in izvedli koledovanje, ki je po celotni vasi potekalo prvič. Po zamisli domačega župnika dr. Franca Zorca in po pogovoru na eni od sej ŽPS smo po okrajih najprej člani Župnijskega pastoralnega sveta zbrali sodelavce, ki so v različnih vlogah sodelovali pri akciji. Na začetku je bilo kar nekaj dvomov, saj nas veliko koledovanja še ni poznalo, skrbel pa nas je tudi odziv župljanov. Navkljub vsemu se nas je v Bakovcih opogumilo dovolj, ki smo bili pripravljeni po hišah prinašati vest o rojstvu Jezusa ter blagoslov v prihajajočem letu.
Po srečanju, kjer smo dobili navodila, kako naj opravljamo svoje poslanstvo, so se po skupinah pričele individualne priprave. Tudi ekipa kolednikov iz Ribiške ulice in Ulice ob Muri, ki smo jo sestavljali člani dveh družin, smo se pripravljali na koledovanje – razdelili smo vloge (trije kralji, zvezda, pastirček in pomočnica, ki je nosila skrinjico za prispevke), se dogovorili o prepevanju ter vadili vrstice, ki smo jih recitirali pri vsaki hiši. Svojo nalogo smo sprejeli z veseljem in navdušenjem ter dobrimi pričakovanji – navkljub določeni meri treme in nelagodja zaradi neznanega.
Prišel je težko pričakovani dan, ko smo z blagoslovom v domači cerkvi pričeli z akcijo koledovanja po Bakovcih. V ranih večernih urah smo se tako odpravili k prvim hišam iz našega okraja. Po predhodnem naznanilu kolednikov ter dovoljenju, da smemo vstopiti, smo pred vrati ljudem ponesli blagoslov in veselo oznanilo s pesmijo in lepo besedo. Ljudje so nas dobro sprejeli; nekateri so bili presenečeni, drugi navdušeni, za vse pa je bil naš obisk nekaj lepega in posebnega. Obiskali smo več kot 40 hiš; čas nam je minil v trenutku. Ko smo prepevali po ulicah, smo prinašali veselje ljudem, obenem pa je to doživetje tudi vsakemu izmed nas dalo veliko in nas notranje obogatilo. Nismo bili popolni, smo pa svoje poslanstvo izpolnili s srcem in po najboljših močeh sebi in Bogu v veselje in na čast. S svojim poslanstvom smo razveselili mlade in stare, bolne in zdrave, verne in neverne …, s prispevki, ki so jih vaščani tako dobrodušno darovali za revne misijone, pa bomo razveselili tudi tiste, ki imajo veliko manj kot mi.
S to izkušnjo smo se tesneje povezali med seboj že mi koledniki, obenem pa smo tudi vse Bakovčane spodbudili, da se vključijo v župnijsko življenje in se čutijo del velike družine. Osebno me je to, da sem bila vključena v akcijo koledovanja, »prebudilo« in napolnilo z blagoslovom in mirom. Veseli me, da smo s tem dogodkom obnovili in utrdili tudi osebne prijateljske vezi, ki so se morda že pozabile in razrahljale. Kljub nekaterim pripombam in kritikam, ki smo jih bili koledniki deležni, se bomo koledovanja zagotovo udeležili tudi prihodnje leto, veseli pa bomo, če se nam bo pridružilo še več Bakovčanov in prispevalo svoj del v pisan mozaik življenja v Župniji Bakovci.

Nuša Grah

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.