Postno pismo staršem – župnik Franc Zorec

postni čas

Misel ob rob:

Lepo življenje je sposoben ustvarjati samo tak človek,
ki ima lepo dušo, dobro srce, dober namen.
In takega človeka more dati samo dobra družina.
Božji služabnik Danijel Halas

Postno pismo staršem, marec 2014Dragi starši!

Prijetni počitniški dnevi skupaj s pustno nedeljo in še kakšnim dnem obarvanim s pustnimi šemamiin šalami, so nas pripeljali do pepelnične srede. Tako smo začeli postni čas. V tem času imamo priložnost, da pripravimo svoje telo ter svojega duha na novo življenje.

V čem se bo pokazalo novo življenje letošnjega postnega prizadevanja? Obredno bomo to novost praznovali v Veliki noči, prazniku vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. Tega dogodka se spominjamo vsako nedeljo, ko z obiskom svete maše pritrdimo, da želimo biti sodeležni novega življenja, ki premaga celo smrt. Poleg obrednega praznovanja želimo praznovanje Velike noči zaznati tudi v našem konkretnem življenju. Kako?

Prepričan sem, da je za to nujna intenzivna priprava. Še se spominjamo olimpijskih tekmovalcev in dobitnikov kolajn. Tudi mnogi Slovenci so jih dobili. Kako jim je to uspelo? Pobožna želja in močno hotenje gotovo nista bila dovolj. Potrebno je narediti konkretne korake. Dobesedno je bilo potrebno narediti veliko »korakov«, veliko zavojev, veliko gibov, ki so krepili moč, vzdržljivost in usklajenost.

Naše duhovno življenje in napredovanje je prav tako povezano z  vztrajnim treningom. Postni čas nam ponuja nekaj predlogov.

  • Molitev: vsak dan si vzamem 3-5 minut (poleg ostalih rednih molitev), da se ustavim v molitvi. Primerno je, da imam v stanovanju določen kotiček, kjer prižgem svečo, se umirim, odmislim vse drugo (ugasnem mobitel, računalnik, televizijo), vzamem knjigo Svetega pisma in preberem kakšno naključno vrstico (vodilo mi je lahko tudi predlagan seznam »30  dni s SP« ali kaj podobnega) in ob njej razmišljam o svojem življenju in o Božji dobroti. Namesto svetopisemske vrstice se lahko s svojimi besedami pogovarjam z Bogom in mu pripovedujem o svojih radostih, skrbeh in potrebah.
  • Zakramenti: odločim se, da bom vsako nedeljo šel k sveti maši. Da bi mi ne bilo pri maši dolgčas, bom glasno in zbrano odgovarjal, molil in po možnosti tudi prepeval. Neverjetno, koliko bolj zanimiva postane maša, ko sem del dogajanja, kakor takrat, ko sem samo nemiin zdolgočaseni opazovalec. Skrbno se tudi pripravim na zakrament svete spovedi. Ni potrebno, da čakam na konec postnega časa. Zelo koristno je, da spoved opravim že na začetku, saj lahko potem bolj neobremenjeno napredujem na duhovni poti. V kolikor zaznam potrebo in izostrim čut za greh, lahko sveto spoved opravim tudi ob koncu postnega časa, saj še vedno velja priporočilo, da bi kristjan, ki želi dobro napredovati v duhovnem življenju, prejel zakrament svete spovedi vsak mesec. Morda je letošnji post tudi priložnost, da razmislimo, ali bi bilo možno urediti tudi zakrament svetega zakona. V postnem času je sicer odsvetovano veseljačenje in praznovanje poroke, vendar nikjer ne piše, da bi poroka morala biti veseljačenje in nevem kako velika gostija.  Pomen cerkvene poroke je v Božji milosti, ki jo mož in žena prejmeta za svoje skupno zakonsko življenje. Vsak odnos je zaznamovan z vzponiin padci, s potrpežljivostjo, odrekanjem. V kolikor vse to  sprejemamo v moči zakramenta, kar pomeni z Božjo pomočjo in blagoslovom, je veliko lažje, nas utrjuje in krepi. Če se ustavimo in razidemo ob težavah in naporih, nikoli ne bomo dosegli velikega uspeha. V duhu olimpijade bi rekli, da nikoli ne bomo dosegli medalje.
  • Dobra dela: resnično veselje je v tem,  da lahko nekomu pomagamo. Včasih se nam zdi, da še sami nimamo dovolj. Kako naj bi torej pomagali nekomu drugemu. Post nas vabi, da bi poiskali stvari, ki jih v življenju nujno ne potrebujejo ali so nam celo odveč in škodljive (alkohol, cigarete, sladkarije, vsak dan sveži kruh, meso…). Tem bi se naj v postu odrekli. S tem bi prihranili nekaj denarja. In bi tisti nezapravljeni denar namenili nekomu, ki je v hudem pomanjkanju in nima dovolj za osnovne življenjske dobrine. Te prihranke lahko nakažemo na Misijonsko središče, kakšni župnijski dobrodelni organizaciji ali pa z njimi neposredno nekoga razveselimo.


Odpoved in duhovna globina bosta zelo dobro dela našemu telesu in duši. Izgubili bomo nekaj kilogramov, razstrupili telo, se ob tem razveseliliin pridobili nekaj sredstev, s katerimi bomo obdarovali nekoga, ki se bo tega razveselil. Veselje na veselje. Same prijetne stvari. Začnimo danes.

Ljubezen je iznajdljiva. Gotovo boste, dragi starši, skupaj z vašimi otroki našli mnoge načine, kako se boste v tem  postnem času pripraviliin začeli novo življenje.

Bog naj vas spremlja in blagoslavlja na poti življenja.

Franc Zorec, župnik

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.