Pismo staršem – župnik Franc Zorec

dr. Franc ZorecKo imamo čas drug za drugega…

Praznovanje Božiča, ki je tik pred vrati, vam dragi starši tudi letos nudi priložnost, da se znotraj družine tesneje povežete med seboj, bolj začutite drug drugega, predvsem pa da vse tja do novega leta in čez, več časa preživite doma in skupaj z družino. Da pa bi lahko ustvarili kakšno priložnost več za »biti skupaj s svojimi«, bo najbrž potrebno izpustiti tudi kakšno prednovoletno zabavo s prijatelji, morda tudi kakšen sindikalni dogodek, se odreči kakšni kavici s prijateljicami ali pa druženju ob šanku… Kajti –  roko na srce: tista praznovanja, ko greste kam ven, čeravno kot  družina, ne nudijo ravno veliko časa in priložnosti, da bi se ob tem začutili med seboj in se povezovali v vaši družinski enkratnosti. Večkrat sem doživel, da smo bili na takšnih praznovanjih odrasli okrog mize v enem prostoru , otroci pa navadno nekje drugje, in vsak v svojem svetu FB, igric ali gledanja tv ekrana. Če je bil le-ta dovolj blizu, je tudi odraslim večkrat ukradel pogled in pozornost…

Kdo spada v družinsko praznovanje?

Največkrat od prijetno pričakovanega, bogato zastavljenega in po najboljših močeh izpeljanega večera za prijatelje, v vašem spominu ostane  le spomin na utrujenost in zaskrbljujoča »grožnja«, da bo morala tudi vaša družina v enaki meri ali pa celo še malo intenzivneje, pripraviti podobno srečanje za prijatelje. Pravzaprav bi moralo biti vsako praznovanje v prvi vrsti predvsem preprosto, da bi se udeleženci lahko začutili med seboj. Če pa gre za družinsko praznovanje, je pomembno predvsem to, da ni »vsiljivcev«, ki ne spadajo v ožjo družino. Prijatelji in prijateljice vaših osnovno in srednješolcev gotovo sodijo v okvir praznovanja njihove in ne vaše družine, zato jih ne trgajte prehitro iz objema njihovih staršev. To še posebej velja za praznovanje Božiča, ki je praznik hvaležnosti za življenje in za družino, zato je še kako prav, da ga praznujete v krogu svojih najbližjih in najdražjih, torej v krogu svoje družine.

Kako praznujemo?

Vsako praznovanje zahteva ustrezno pripravo. Tudi praznovanje Božiča ni izjema. Skupna priprava prostora in tega, kar bomo jedli in pili,  ustvarja občutek vključenosti in odgovornosti, zato bi naj  vsak doprinesel svoj delež. Tudi priprava jaslic in postavitev božične jelke je velika priložnost za takšno ustvarjalno pripravo prazničnega vzdušja. Seveda je bilo potrebno v minulih dneh že narediti veliko korakov: skupaj ste verjetno nabirali mah, skupaj hodili k Božični devetdnevnici  v domačo cerkev, prejeli zakrament spovedi in se pogovorili o medsebojnih konfliktih, izrekli besedo zahvale, opravičila, pa tudi kakšne prošnje. Koristno je, če ste že dorekli, kakšen bo »program«  oziroma kaj boste počeli na sveti večer in Božič. Če tega še niste storili – nekaj dni vam je še na razpolago, da skupaj s svojimi najdražjimi najdete nekaj idej, kako boste letos, kot družina, lepó in nepozabno preživeli sveti večer ter praznik Jezusovega rojstva. Da bi pa lahko res praznovali v krogu družine, pa je potrebno izključiti sleherno možnost, da bi katerikoli član družine v tem času  bil kje drugje. Ne le fizično, ampak tudi z mislimi. Vsak naj bo v celoti in povsem doma! To pomeni, da ta dan oz. večer ni telefonskih klicev, ni pošiljanja SMS voščil, ni kontaktiranja po FB, ni umikanja v svet interneta in televizje. Naj bo to dan in večer navzočnosti! To ni težko, ali vsaj ne nemogoče, če se predhodno dogovorite za to. Izkušnje duhovnih vaj z mladimi velikokrat potrdijo, kako hvaležni so za svobodo, ko jih voditelji »prisilijo« k »odklopu« in omogočijo svobodo v konkretnosti  odnosov s prisotnimi.

Zakaj bo ta večer drugačen?

Praznovanje napolnite z vsebino. Morda skupaj pogledate fotografije katerega od družinskih izletov in si v spomin prikličete vse lepo in doživeto na njem. Če se še niste podali na noben skupni izlet, poglejte fotografije vašega dopusta, kakšnega srečanja, praznovanja ali  druženja s prijatelji. Vsak član naj predhodno pripravi svoj izbor fotografij, ki jih bo ta večer predstavil in ob katerih se boste lahko še in še pogovarjali o svojih doživetjih, občutjih, drugačnostih…

V roke lahko vzamete tudi družinski album in si pripovedujete spomine, povezane z dogodki vaše družine, še posebej rojstev in odraščanja otrok. Seveda so tudi fotografije vajinega otroštva ali vajinih zaljubljenskih poti zanimivo izhodišče za pogovor z odraščajočimi otroki. In nikar ne bodita preveč idealistična v olepševanju okoliščin. Verjemita, da bodo otroci razumeli in se bolje pripravili na resničnost dogajanja, če bosta spregovorila tudi o svojih spodrsljajih in jih pravilno ovrednotila.

Praznujemo Božič

Seveda pa naj v vaši družini in v praznovanju nikakor ne izostane pogovor o vsebini praznika – Božiča, skupna molitev in blagoslov jaslic in vaše družine. Za to lahko uporabite katerega od obrazcev blagoslova, lahko pa poiščete primerno besedilo tudi na spletni strani škofije http://www.skofija-sobota.si/blagoslov-doma-in-druzine ali drugje na spletu.

Ob blagoslovljenih jaslicah skupaj z otroci preberite svetopisemski odlomek o Jezusovem rojstvu, skupaj zmolite kakšno desetko rožnega venca in zapojte kakšno božično pesem… Prepričan sem, da bo tako praznovanje, praznovanje v mirnem in ljubečem objemu družine, najlepši dar Novorojenemu v vaših jaslicah.

Blagoslovljene božične praznike vam želim, vaše skupno praznovanje pa naj utrdi vaše družinske odnose in poglobi vašo osebno in družinsko vero.

 

Franc Zorec, župnik

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.