Pismo staršem – župnik Franc Zorec – NOVO!

Pismo staršemSpoštovani starši,

večkrat opazujem, s kakšno ljubeznijo se sklanjate nad otroški voziček, v katerem je vaš otrok in popravljate odejico, mu dajete dudo ali se »pogovarjate« z njim v jeziku obrazne mimike in grimasov, ki si jih izmenjujeta. Zdi se mi, da močno doživljate, kako tesno intimno ste z njim povezani. Z leti, ko otrok odrašča, ta povezanost dobiva drugačen izraz. Vedno bolj se izraža dejstvo, da ste tako starši, kot tudi vaš otrok samostojna oseba, četudi nepogrešljivo potrebujete drug drugega. Kako ohraniti to tesno čustveno vez z otroki, obenem pa jim dopustiti, da odraščajo v svobodi in odgovornosti?

Počitnice nudijo veliko priložnosti za to. Predstavljam si vašega mladostnika, ki je uspešno zaključil šolsko leto in pred katerim sta sedaj dva meseca, kar se šole tiče, brezskrbnih dni. Starši še vsaj polovico tega časa redno hodite v službo, zato ste večji del dneva odsotni. Kako omogočiti, da bi preostanek časa preživeli v »intimni vzajemnosti«?

Predlagam, da skličete hišni svet in naredite načrt. V času vaše odsotnosti naj vaš mladostnik ali mladostnik skupaj s svojimi mlajšimi in starejšimi brati in sestrami, igra vlogo staršev. Pogovorite se in zapišite, katere dejavnosti in opravila je potrebno v času vaše odsotnosti narediti in kako bi on to  organiziral in izpeljal. Dopustite, da otroci sami dajo predloge in jih izpeljejo. Morda boste prav ob njihovih predlogih in odzivu, ki vam ga bodo dali, spoznali, katerim področjem vi posvečate preveč pozornosti, katera pa  ostajajo v ozadju in so »podhranjena«. Če bodo predlogi otrok vprašljivi in škodljivi, pa jim zastavite vprašanje, kaj želijo s konkretnim predlogom doseči in kakšne posledice bo to imelo za vašo družino. Verjamem, da se bodo ob iskanju argumentov vedno bolj odgovorno odločali za dobre stvari.

Katera področja delovanja je potrebno vključiti v takšno načrtovanje?

Pravzaprav vsa tista, ki jih živite vsak dan, pa tudi tista praznična. Zajamete lahko veliko dejavnosti in vključite tudi kakšen generalni poseg v čiščenje in pospravljanje. Skrb za redno in zdravo hrano vsekakor ne sme izostati. Vključena naj bo tudi prava mera duhovnosti, kar vključuje redno jutranjo in večerno molitev ter molitev pri obrokih. Tudi obisk delavniške maše je lahko kdaj vključen, saj bo zvečer ostalo več časa, ker bodo otroci čez dan marsikaj postorili, kar bi drugače morali vi šele po vrnitvi iz službe. Na ta način vam bo po prihodu iz službe ostalo kar nekaj časa, ki ga boste lahko preživeli s svojo družino in si tudi sami privoščili nekaj počitka. V taki pripravi na dopustniški čas, se boste dobro navadili na skupne odgovornosti ter na način preživljanja časa, ki ga lahko imate drug za drugega. To bo krepilo in ohranjalo povezanost in čutenje drug drugega tudi, ko otroci odraščajo.

Ob vsem predlaganem pa vas vabim še k razmisleku in načrtovanju, kako bi kot družina poromali na kak verski dogodek. Morda bo to župnijsko proščenje v vaši župniji ali v župniji vaših sorodnikov, morda romanje ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Vsekakor pa bo letos dobra priložnost za to tudi slovesno praznovanje in sveta maša ob stoletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom. To se bo dogajalo v soboto, 17. avgusta v Beltincih. Pridete lahko peš, s kolesi ali z javnim prevozom, ki bo posebej organiziran za ta dogodek. Vsekakor zanimiva in neponovljiva priložnost za skupno družinsko romanje.

Želim vam prijetne in ustvarjalne počitnice.

Franc Zorec, župnik

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.