Pismo staršem – župnik Franc Zorec – NOVO!

Pismo staršemKarizma vzgoje ali Starši imate dar

Dragi starši!

Pred nekaj dnevi smo se na srečanju članov ŽPS z nekaterimi od vas pogovarjali o tem, kaj lahko kot starši v vaši družini naredite za vero svojih odraščajočih otrok. Našteli ste veliko stvari, ki so možne, čeprav jih je včasih zelo težko uresničiti.

Na prvo mesto ste postavili starševski zgled krščanskega življenja. Zelo pomembno je, da pri tem ne zamudite tistega »pravega« časa. Časa, ko so otroci še tesno ob vas in vas gledajo. Že v prvih letih njegovega življenja z njim molite, prepevajte verske pesmi, obiskujte cerkev, listajte knjige z verskimi slikami in besedili.

V adventnem času je dober pripomoček Adventni koledar. Letošnji vsak dan predstavi del življenja misijonarja Friderika Baraga ter da izziv za neko dejavnost, ki krepi vero in zdravega duha. Zapisana je tudi misel iz evangelija in narisana škatlica »za lačne otroke«, ki jo iz kartonske predloge v Adventnem koledarju na čisto preprost in enostaven način lahko otroci sami izdelajo. Ko se tako vsak dan kot družina zberete ob adventnem venčku, prižgete svečo na njem, naredite križ, skupaj preberete vsebino adventnega koledarja za tisti dan, zmolite zdravamarijo za lačne otroke in v izdelano škatlico vržete svoj dar, dajete otrokom zelo lep in močan zgled vere in dobrote. To vas bo kot družino gotovo še bolj povezalo med seboj. Verjamem, da vam je ta povezanost še kako dragocena.

Ko bodo vaši otroci nekoliko večji jih bo najbrž težje ohranjati v takšni družinski povezanosti. Vendar pa sem trdno prepričan, da vam bo medsebojno povezanost uspevalo bolj ohranjati, če boste tudi sami prepričani v moč molitve in vere za vaše življenje.

Podobno kot molitev ob adventnem vencu, je za medsebojno povezanost in utrjevanje vere pomembna tudi družinska molitev pred in po kosilu, skupni obisk nedeljske maše ter prebujanje hvaležnosti za stvari, ki jih imamo ; kajti tudi v naši sredi so danes mnogi še vedno brez hrane ali jim je primanjkuje, so brez doma ali brez staršev, brez medsebojnega razumevanja…

Bolj, ko vaši otroci odraščajo, bolj potrebujejo pogovor z vami. Ne ustrašite se njihovih vprašanj. Spodbujajte jih k pogovoru o stvareh, ki jih zanimajo. Nobena »tema za odrasle« naj vas ne prestraši. Vaši otroci lahko najdejo odgovore na svoja vprašanja marsikje. Samo nekaj klikov po spletu je potrebnih. Pa smete zaupati, da bodo tam našli odgovore, ki jim bodo resnično pomagali za življenje in za ohranitev vere?

Zelo lepa priložnost in izhodišče za pogovor so družinski izleti, družabne igre, prebiranje verskih revij. Tudi duhovne vaje za mlade ali celotno družino, udeležba na kakšnem seminarju ali verskem predavanju je lahko dobra spodbuda verskemu poglabljanju, ki bo vašega otroka tudi v mladostnih, kakor tudi v odraslih letih ohranilo na dobri poti.

Dragi starši! Od Boga ste prejeli poseben dar – karizmo za vzgojo svojih otrok. Bog vam je dal ta dar skupaj s starševsko ljubeznijo in skrbjo za svojega otroka. Tega daru učitelji, duhovniki in ali katerikoli drugi vzgojitelji nimamo sami po sebi. Delujemo lahko samo v moči drugih darov in kompetenc, ki smo jih pridobili. Nikakor pa ne moremo nadomestiti vašega privilegiranega poslanstva!

Želim vam, da bi tudi letošnji advent uresničili ta svoj dar za blagoslov vašega družinskega življenja.

župnik, Franc Zorec

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.