Maša na urniku – pismo staršem, župnik Franc Zorec

Pismo staršem - župnik Franc ZorecSpoštovani starši!

September je mesec, ko vaši otroci po počitnicah nadaljujejo z delom, ki so ga pred več kot dvema mesecema odložili. Verjamem, da ste si v počitniškem času tudi vi, ne le nekoliko odpočili od vsakodnevnega sledenja njihovim prenapolnjenim urnikom in s tem povezanimi prevozi, opominjanji in spodbudami, ampak da ste v njem doživeli tudi veliko zanimivega in lepega ter si nabrali veselja in moči za novo šolsko in veroučno leto, ki je pred vami. Nepomembno je, ali ste počitnice preživeli doma ali pa ste se odpravili zdoma. Zanimivost ni samo v odkrivanju eksotičnih krajev in kultur, ampak predvsem v doživljanju in odkrivanju drug drugega in utrjevanju družinske pripadnosti. Tukaj, v odkrivanju drug drugega, so neizčrpne možnosti čudenja nad lepoto in bogastvom, ki ga nosimo v sebi. Prepričan sem, da ste v vaših bližnjih odkrili nekaj tega bogastva in »čudes«.

Ob začetku novega veroučnega leta si starši gotovo zastavljate vprašanje: »Kaj nas čaka v tem letu?« Morda se bo vaš otrok  pripravljal na prejem prvega svetega obhajila, morda bo vstopil v neposredno pripravo na prejem zakramenta svete birme. Sprašujete se: »Kako bom pri tem lahko sodeloval kot starš?« »Kaj bo to pomenilo za mojo osebno vero?« »Kaj za vero v naši družini?«

Sedaj že sveti papež Janez XXIII. je dejal: »Potem, ko sem zapustil domačo hišo pri desetih letih, sem prebral mnogo knjig in se naučil mnogo stvari, katerih me vi starši niste mogli naučiti. Vendar je tisto malo, kar sem se naučil pri vas doma, še vedno najdragocenejše. Prav to podpira, oživlja in daje toplino mnogim stvarem, ki sem se jih naučil v tolikih letih učenja in poučevanja.«

Kateheti pri verski vzgoji otrok ugotavljamo nekaj podobnega. Ves naš trud in vse naše prizadevanje gre v prazno, če ne najde dovolj opore in podpore pri vas, starših. Prav zaradi tega je vsaka verska ponudba otrokom, obenem tudi povabilo vam staršem za sodelovanje in s tem tudi priložnost za vašo versko rast.

V teh dneh, ko boste (morda ste že) dobili urnik veroučnih srečanj in drugih verskih dejavnosti, zato spodbudite vašega sina/hči, da jih vpiše v svoj urnik ter jim da in ohrani prednostno mesto. Na vaš družinski koledar pa zapišite verske dejavnosti, ki jih boste kot družina v prihajajočem letu naredili: romanje, obisk grobov pokojnih sorodnikov, ogled jaslic v sosednji župniji… Vpišite tudi uro nedeljske maše, ki se je boste kot družina udeležili v vaši župnijski cerkvi. Lepo bi bilo, če bi pri vsaki nedelji in tudi za velike praznike kot so božič, svečnica, veliki četrtek, velika noč, telovo…na koledar zapisali: »SVETA MAŠA!«.

Dragi starši, od jutra do večera delate in garate za svoj blagor in za blagor svojih otrok; za stanovanje, hrano, obleko, šolo, oddih… In ko vse to dajete svojim otrokom, misleč, da bodo srečnejši od vas, včasih odkrivate ravno nasprotno: vidite in čutite njihovo naveličanost, nezadovoljstvo, morda celo nehvaležnost. S tem, ko boste verske dogodke in obveznosti vzeli zares, boste vašemu otroku najbolj pomagali, da bo cenil vrednost in pomembnost ne le verskega, ampak tudi vašega razdajanja in »žrtvovanja« zanj in obojemu namenil več svoje pozornosti in časa.

Ko sem v mesecu avgustu bil na duhovnih vajah v Kančevcih, sem se sprehodil po molitveni poti p. Pia, kjer ena od njegovih zapisanih misli pravi: »Nobena stvar ne sme biti pred dolžnostjo.«

Vzemimo versko vzgojo svojih otrok kot dolžnost in priložnost, da damo otrokom bogato popotnico verskega pričevanja za življenje.

župnik, Franc Zorec

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.