Apr 17 2011

6. POSTNA – CVETNA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

Pred nami je veliki teden, ki nas spominja na največje dogodke našega odrešenja. Jezusova zadnja večerja, postavitev svete maše, duhovniškega posvečenja, Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Dejavnosti si skušajmo tako urediti, da se bomo lahko udeležili obredov velikega tedna, zlasti na veliki četrtek, petek in soboto ter na veliko noč.

Verouk bo v tem tednu do srede normalen po urniku. Za tiste, ki želijo letos k prvemu svetemu obhajilu in za njihove starše in botre pa bo posebej slovesno v četrtek, ko se bodo v cerkvi predstavili kot pripravniki na prvo sveto obhajilo in prosili celotno župnijo za spremljanje v molitvi. Zbrali se bodo skupaj s starši ob 18.30 pred cerkvijo, da se dogovorimo o poteku obreda.
Bolnike na domu sem v minulih dneh obiskal. Če želite še za koga obisk duhovnika na domu, sporočite do torka. Spovedovanje v tem tednu bo do srede vsak dan pol ure pred mašo, v Murski Soboti pa je še danes in jutri velika spoved.

V sredo dopoldne bomo začeli postavljati božji grob. Prosim tiste, ki ste bili že do sedaj odgovorni za organizacijo postavitve božjega groba, za povabilo mož – apostolov za veliki četrtek, za organizacijo straže, nošenje svetilk in neba v procesiji in še druge stvari, ki so potrebne za lepo praznovanje, da bi tudi letos sprejeli te naloge, da bo praznovanje velike noči lepo in urejeno.

VELIKI ČETRTEK je dan Gospodove zadnje večerje, ko nam je dal novo zapoved ljubezni, postavil zakrament svete maše ali evharistije in apostole posvetil v duhovnike.
Ob 09.00 se bomo zbrali v naši stolnici v M. Soboti vsi duhovniki ob škofu pri krizmeni maši. Lahko se pridružite tudi ostali verniki. Škof bo blagoslovil oz. posvetil krstno in bolniško olje ter krizmo.
Večerno bogoslužje v župnijski cerkvi pa je ob 19.00. Pri slavi se oglasijo zvonovi, ki potem utihnejo do velikonočne vigilije na veliko soboto. Med mašo je tudi obred umivanja nog in sprejem tretješolcev med pripravnike za prvo sveto obhajilo. Po maši pa bomo še nekaj časa v molitvi častili Jezusa in premišljevali njegovo trpljenje v vrtu Getsemani, Judovo izdajo in Jezusovo trpljenje v ječi.

VELIKI PETEK je dan Jezusovega križevega pota, trpljenja na križu, smrti in pokopa. Popoldne bomo obiskali božji grob in sami molili križev pot. Ta dan ni svete maše, pač pa sveti obred prav tako ob 19.00. Začeli bomo z molitvijo, branjem pasijona, češčenjem križa in obhajilom. Na veliki petek je strogi post.

VELIKA SOBOTA je dan Jezusovega počitka v grobu. Ves dan bo češčenje pri Božjem grobu. Zjutraj ob 8.00 se Najsvetejše izpostavi. Lepo prosim fante in može za organiziranje častne straže pri grobu.

Spored češčenja:

08.00 - 09.00verniki Cvetne, Soboške in Panonske ulice
09.00 - 10.00verniki Kroške in Partizanske ulice
10.00 – 11.00verniki Poljske, Nove, Vrtne ulice in Ulice Ob potoku
11.00 – 11.30 vsi šolarji višjih in nižjih razredov ter otroški pevski zbor
11.30blagoslov velikonočnih jedil
12.00 – 13.00 verniki Malih Bakovec
13.00 – 14.00 verniki Mlinske, Ribiške in ulice Ob Muri
14.00 – 15.00 verniki Zvezne in Prečne ulice
15.00 – 16.00 vsi, ki prinašajo k blagoslovu velikonočna jedila
15.30blagoslov velikonočnih jedil
16.00 – 17.00 verniki Stare in Mladinske ulice
17.00 – 18.00 tisti, ki se čez dan niso mogli udeležiti molitve
18.00 – 19.00 člani ŽPS, bralci beril, člani zakonske skupine, cerkveni pevci

Obredi velike sobote se začnejo ob 19.00. Zberemo se zunaj pri ognju. Najprej je blagoslov ognja, velikonočne sveče, nato procesija v cerkev. S seboj prinesite sveče, lahko pa jih tudi kupite v cerkvi (1,5 €). Ob drugem vzkliku »Kristusova luč« prižgemo sveče v cerkvi. Sledi slavospev velikonočni sveči, branje Božje besede, psalmi, aleluja. Pri slavi se oglasijo zvonovi. Sledi krstno bogoslužje z blagoslovitvijo vode in sveta maša.

VELIKA NOČ je dan Gospodovega vstajenja in največji krščanski praznik. Vstajenjska procesija je zjutraj ob 7.30. Gre po običajni poti. Med procesijo pojemo velikonočne pesmi, igra pa tudi naša godba. Po procesiji je slovesna sveta maša. Druga maša na veliko noč je ob 10.00.

Vaje za ministrante bodo v četrtek, petek in soboto vedno ob 18.00.

Bog povrni za vaše darove ob nabirkah, ki so namenjene za našo cerkev, na veliki petek pa za božji grob v Jeruzalemu. Hvala tudi vsem, ki ste ali še boste darovali za rože pri božjem grobu.

Umrl je Karel Lovenjak iz Mladinske ulice. Naj počiva v Gospodovem miru.

Danes bodo izredni delivci obhajila nesli bolnikom obhajilo in blagoslovljeno oljčno vejico na dom, zato, prosim, da pridejo k oltarju, kjer bodo prejeli kustodije s hostijami.

Prispela je nova velikonočna številka Družine.

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.