Mar 06 2011

9. NAVADNA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

V Katoliški Cerkvi bomo na pepelnično sredo, 9. marca 2011 začeli postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Postni čas se bo zaključil s praznovanjem velikonočnega tridnevja, ki se začne s krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne. Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi.
Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj snov prenovi v pepel, tako naj bi se tudi človek s pokoro prerodil v novega človeka.

Pomenljiva vidika posta sta okrepitev osebne duhovnosti in povezanosti z Bogom, zato so odpovedi določeni razvadi ali dobrini ter dobra dela sredstva za doseganje tega cilja. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu vsi grehi očiščeni. Postni čas izpostavlja tudi duhovnost krsta kot simbolno spravo med Bogom in človekom.

Post
Strogi post je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve. Cerkev uči, da so dobra dela, post, miloščina ubogim in molitev usmerjena k doseganju osebnega spreobrnjenja in ne sama sebi namen.

Križev pot
V postnem času, ki ga začenjamo s pepelnično sredo, kristjani poglabljamo zavest o pomenu Jezusovega trpljenja. Opora v hoji za trpečim Gospodom je lahko ljudska pobožnost križevega pota. Postaje ali upodobitve križevega pota, ki se nahajajo v skoraj vsaki cerkvi in kapeli, so sestavni del bogoslužnega prostora. Obstajajo pa tudi postaje in kapelice križevega pota v naravnem okolju.
Križev pot molimo v postnem času lahko vsak dan, še posebej pa ob petkih, ko se spominjamo Jezusove smrti na križu. V Sloveniji je navada, da ga verniki molijo tudi ob nedeljah, večkrat na romarskih krajih ali podružničnih cerkvah, kjer hodijo od postaje do postaje, nosijo križ in premišljujejo ključne trenutke človeškega odrešenja.

Duhovne vaje za birmance
Birmanci se lahko do torka prijavijo na duhovne vaje, ki bodo od petka, 11. do nedelje 13. 3. 2011. Prijavnice, ki jih morajo podpisati starši, dvignite v zakristiji in jih prinesite v torek k verouku.
 
Ta teden smo imeli sejo ŽPS. Prisluhnimo poročilu…

 

Poročilo 10. seje ŽPS Bakovci, 3. 3. 2011


V uvodni molitvi smo najprej prisluhnili besedam preroka Izaija o postu, kakršen je Bogu všeč. Ta ni v žalostnem obrazu, umikanju v samoto ali opravljanju shujševalne kure. Post naj bi nas naredil bolj vesele, bolj pripravljene na pomoč bližnjemu, na odpuščanje krivice, na hvaležnost Bogu za življenje… Različne »postne akcije« nam lahko k temu pomagajo, saj nas delajo bolj razpoložljive za dobro. Za pomoč pri izbiri posebne postne dejavnosti, je vsak član ŽPS dal kakšen predlog, ki ga posredujemo vsem kot idejo za lažjo izbiro svoje dejavnosti:

 • 40 dni brez alkohola
 • Molitev za določene skupine v župniji (šoloobvezni, mladi, odrasli, starejši)
 • Obisk bolnika na domu ali v Domu za ostarele, ki ga že dolgo nisem obiskal
 • Odpoved razvadi (kava, čokolada, sladica …), da bi lahko prihranjen denar namenil pomoči potrebnim v naši župniji; »škatla dobrote«, kamor bomo lahko dali prihranjen denar bo v cerkvi 2. in 5. postno nedeljo.
 • Zavestno si bom prizadeval za potrpežljivost, preden bom odreagiral v jezi, bom tiho izgovoril stavek »Kjer je Bog, tam je ljubezen!« – geslo našega misijona.
 • Več branja verskega tiska in knjig z duhovno vsebino; možnost izposoje knjig bo tudi v zakristiji
 • Akcija zbiranja starega papirja zadnji vikend v marcu
 • Branje Svetega pisma; vsak dan eno poglavje
 • Molitev za boljše medgeneracijske odnose, za oddaljene župljane, za voditelje države in Cerkve
 • Poživitev družinske molitve; molitev za misijon
 • Odpoved najljubši razvadi (TV, računalnik, telefon, kartanje, tutanje…) vsaj pol ure dnevno
 • Postne delavnice: »remenke« za darilo starejšim župljanom
 • Odpoved hitrosti in odločitev za potrpežljivost na cesti
 • »Krmljenje prašiča« s tistim, čemur sem se odpovedal (za lačne otroke)
 • Veroučna kocka: kaj bom tisti dan naredil na področju odpovedi, molitve ali dobrih del.


Vsak je v postnem času povabljen, da si bolj zavzeto prizadeva za stvari, ki mu pomagajo duhovno rasti.

V drugem delu srečanja smo se dogovorili o posameznih odgovornostih ob praznovanju 30. obletnice župnije in začetku misijona, ki bo od 18. do 20. marca 2011. Program in podobice z molitvijo bomo do prihodnje nedelje natisnili. Logotip je narisala Ksenja Fister, postavitev teksta pa je naredil Silvo Titan. Ob vsej dobri in zavzeti organizaciji smo se znašli v nekoliko neugodni situaciji, ker so patri kapucini sporočili, da ne bodo mogli pri nas voditi misijona, tako da sedaj iščemo druge misijonarje.

25. marca, na praznik Gospodovega oznanjenja bomo z veroučenci po večerni sveti maši pripravili program za mame in očete.

V poročilu iz srečanja dekanijskega pastoralnega sveta smo izvedeli, da bo na ravni škofije v soboto 26. 3. 2011 Halasov križev pot na Hotizi; 2. aprila bo v Murski Soboti škofijafest; 3. aprila bo blagoslovitev novega križevega pota na Hotizi; 7. 4. Pa bo slovesna sveta maša ob 5. Obletnici ustanovitve škofije. Somaševanje bo vodil kardinal dr. Franc Rode.

Veselimo se začetka misijona, molimo za misijonarje in za vse župljane, da bi bili odprti delovanju Svetega Duha.

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.