Dec 06 2009

2. adventna nedelja

Objavljeno v Oznanila

kipHvala družinam iz Ribiške ulice in Ulice Ob Muri, ki ste danes lepo pripravile družinsko mašo in lepo sodelovale pri njej.

Včeraj smo imeli miklavževanje.  Hvala otroškemu pevskemu zboru za pripravljen glasbeni program,  mladincem za dramsko uprizoritev in celotno organizacijo miklavževanja. Hvala tudi g. Vinku, ki je dogajanje spremljal s fotoaparatom in fotografije dogodka uredil za župnijsko spletno stran. Tam lahko pogledate tudi marsikaj drugega, kar se je v naši župniji že zgodilo ali pa se še bo.

V torek je praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Sveti maši bosta ob 8.00 in ob 18.00. Vabljeni, da z obiskom svete maše počastimo svojo nebeško Mater. 

Srečanja za starše bodo ta teden v četrtek in petek. Starši poglejte v veroučne zvezke, kaj imajo  otroci napisano glede srečanja (ali vprašajte starše katerega od sošolcev vašega otroka).

V četrtek po večerni sveti maši bo prvo srečanje zakonske skupine. Nekateri ste se že prijavili, nekateri še morda čakate. Povabljeni vsi, ki vas je seznanitev z dogajanjem zakonske skupine, ki so jo na nedeljo Kristusa Kralja predstavili zakonci iz sosednjih župnij,  nagovorila. Lahko se predhodno oglasite v župnišču ali pa pridete neposredno na srečanje v četrtek, ob 19.30, v župnišče. 

V soboto, 12. 12. 2009, imamo škofijsko srečanje ministrantov in kviz o evharistiji ter svetniških kandidatih Gnidovcu in Grozdetu. Srečanje bo v Beltincih,  zato se zahvaljujem staršem, ki ste se ponudili, da boste pomagali pri prevozu. Po srečanju v Beltincih si bomo še ogledali razstavo jaslic v Veržeju (kamor ste do konca decembra vabljeni tudi ostali). 

V soboto, 12. 12. 2009, ob 19.00, ŽK pripravlja predavanje dr. Jožeta Magdiča z naslovom Ko ostanem brez službe, me marsikaj stiska, vendar moram preživeti. Vabljeni vsi, ki vas ta tematika nagovarja.

skupinska slikaAdventni čas nas vabi k zbranosti in molitvi (pripravite pot Gospodu …).  Otroci so dobili Adventne koledarje. Vsak dan je napisana kakšna misel in dejavnost. V družini jo lahko skupaj naredite. Morda bo zaradi tega kakšno uro več ugasnjen televizor in računalnik, vendar vam zagotavljam, da vam ne bo žal! Tudi sveta maša v adventnem času bi naj bila bolj pogosto na dnevnem redu … V adventnem koledarju je tudi kuverta.  V njo naj otroci zbirajo darove za otroke, ki so lačni in jih zebe. Zbrane darove bodo otroci prinesli na praznik Treh Kraljev. 

Zbiranje slamic v adventnem času, ki pomenijo obisk svete maše in dobra dela, je lepa spodbuda k bolj zavestni dobrodelnosti. Otroci, slamice zbirajte doma in jih boste na sveti večer prinesli v jaslice. Z njimi, ki predstavljajo našo dobroto srca, bomo pripravili mehko ležišče Jezusu.

Spovedovanje?! Marsikdaj se nam zgodi, da nas božič preseneti nepripravljene. Velika spoved bo prihodnjo soboto ob 16.00 do večerne maše. Spovedovala bosta tudi dva sosednja duhovnika. V nedeljo pa bo sveta spoved od 8.30  do 11.00 in nato popoldne od 14.00 do 15.00, ko bo sveta maša. Spovedoval bo sosednji duhovnik.

Spovedovanje bolnikov, ki jih ne obiskujem ob prvih petkih, bo v tednu po tretji adventni nedelji. Prosim, da domači ali sosedje sporočite, kdo potrebuje spoved na domu.

Stopinje 2010 so že na razpolago. Kupite jih lahko po 8 €. Lepo branje o duhovnem in kulturnem dogajanju v naših župnijah. Božične voščilnice in koledarje dobimo v naslednjem tednu.

V sredo, 2. 12. 2009, smo pokopali Gezo Fistra. Hvala za darovane svete maše. Bog naj mu da večni pokoj.

Imeli smo srečanje članov ŽPS.

 

Srečanje ŽPS Bakovci, 5. 12. 2009, ob 19.00

 

V duhovnem delu našega srečanja smo najprej prebrali svetopisemski odlomek o  angelovem oznanjenju Mariji in njenem pričakovanju Jezusovega rojstva. Ugotovili smo, da je Marija morala sprejeti marsikatero negotovost, ki je bila povezana z njeno poklicanostjo.  Sprejeti je morala,  da bo »nezakonska mati« in tvegati vse posledice, ki so temu sledile. Občudovali smo jo tudi, da si je kljub naglici, s katero se je odpravila k sorodnici, vzela štiri mesece časa in je tako v strežbi in molitvi pričakovala Jezusovo rojstvo. Postavili smo si vprašanje, kako se mi osebno in v naših družinah pripravljamo na božič. Kaj vse nam krade čas in kako vendarle uspemo najti trenutke za skupno molitev in pogovor? Ugotavljali smo, da je veliko odvisno od volje; če hočem, najdem čas tudi za to. Res pa je, da je veliko stvari in dejavnosti, ki nas od tega odvračajo. 

V drugem delu srečanja, ki je bil namenjen adventnim dejavnostim v naši župniji, smo se najprej ustavili ob različnih mnenjih glede božične spovedi. Prišli smo do zaključka, da nikakor naj ne bo zadnje dni pred božičem. Veliko spoved smo tako postavili na tretjo adventno soboto in nedeljo. Ob tem smo zastavili besedo tudi o novi spovednici. Ta projekt želi podpreti tudi p. Marko, ki pravi, da ne more sprejeti daru iz Bakovcev in bo svoj delež namenil  za novo spovednico.

rožni-venecPrecej burno razpravo smo imeli o župnijski internetni strani. Veliko pobud je bilo, da internetno stran čim bolj sprotno posodabljamo in na njej obveščamo o dogodkih župnije, saj gre poleg obveščanja župljanov tudi za prepoznavnost župnije navzven. Pojavil pa se je tudi kakšen glas, da za naše župljane internetna stran nima posebnega pomena, saj je veliko ljudi, ki ne uporabljajo interneta. Razpravo smo zaključili s sklepom, da internetna stran ostane in na njej skušamo objavljati čim bolj sveže dogodke. Za to potrebujemo nekaj »dopisnikov«, ki bi pokrivali posamezna področja. Vsaka skupina ali področje dejavnosti v župniji naj določi nekoga, ki bo članke pošiljal administratorju strani; to sta g. župnik in g. Vinko Lukač.

Zastavili smo si  tudi vprašanje, kako bi se čim boljše vključili v evharistično leto. Pri mašah že molimo molitev v ta namen (odslej jo bomo molili kot eno izmed prošenj za vse potrebe in ne več na koncu maše). Vsebina molitve: da bi se vedno bolj zavzeto in dejavno udeleževali svete maše; da bi Jezusa z vedno večjo ljubeznijo sprejemali v svetem obhajilu; da bi Ga častili pod podobo kruha, kot svojega Odrešenika, naj bo vodilo naših prizadevanj. K temu nas bo spominjala tudi zastava, ki bo obešena na cerkvenem zvoniku.  

Pogovorili smo se še o nekaterih dogodkih, ki jih bomo praznovali v naši župniji in srečanje zaključili z molitvijo.

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.