Župnijska Karitas Bakovci – februar 2010

V lanskem letu smo v Župnijski Karitas Bakovci izpeljali vrsto  aktivnosti.

Najodmevnejši dogodek je bilo vsekakor srečanje z delavci podjetja Mura, ki so ostali brez službe. V želji, da jim v težkih trenutkih pomagamo s skromnim prispevkom v obliki hrane, predvsem pa,  da jim nudimo moralno oporo, smo jih povabili na  srečanje v župnijskih prostorih. Vabila smo razdelili osebno po domovih in bili prijetno presenečeni nad odzivom. Vabilu se je odzvalo približno 70 naših sovaščanov, delavcev Mure in srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, kljub težkim trenutkom, ki so jih takrat doživljali naši sovaščani. 

Pogovori ob tej priložnosti so nas vzpodbudili k temu, da našim sovaščanom ponudimo tudi strokovno pomoč in sicer smo organizirali predavanje z naslovom »Duševna stiska ob izgubi službe« , predaval pa je dr. Jože Magdič.

Na vprašanja, kako ravnati v težkih trenutkih, ko se soočamo s težko bolnimi in umirajočimi svojci,  so nam na predavanju,  ki smo ga prav tako organizirali v okviru Župnijske Karitas, odgovarjale članice društva »Hospic«, s predavateljico, gospo Kotnik. Predstavile so nam svoje poslanstvo in poudarile pomembnost osebnega stika s težko bolnim in umirajočim v poslednjih trenutkih.

Glede na nove možnosti, ki se odpirajo v zdravstvu in zdravstveni negi v okviru paliativnega zdravljenja, smo predstavnikom splošne bolnišnice Rakičan, tudi mi v okviru naše Župnijske Karitas, ponudili svojo pomoč. Bili smo lepo sprejeti pri vodstvu bolnišnice, kjer nam je gospa Baligač opisala pogovore,  ki v tej smeri še potekajo s pristojnim ministrstvom, tako da se o konkretnih aktivnostih še nismo uspeli dogovoriti.

Da pa bi bili ustrezno pripravljeni tudi na tovrstne aktivnosti, smo zaprosili gospo Flisar, ki je glavna koordinatorka paliativnega zdravljenja, da nam na prihodnjem srečanju pove malo več tudi o tej temi in ustrezno pripravi na nove oblike nudenja pomoči.

Na podlagi dosedanjih izkušenj,  ki smo si  jih nabrali ob našem delu, pomoči ustreznih strokovnih služb in vzpodbudi našega gospoda župnika, mag. Franca Zorca, si bomo tudi v naprej prizadevali nuditi pomoč tistim, ki so v stiskah in težavah in ki so potrebni naše pomoči in upamo, da nam bo to v čim večji meri tudi uspelo.

 

Matilda Magdič, tajnica ŽK Bakovci


Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.