Pismo staršem – župnik Franc Zorec – NOVO!

Župnik Franc Zorec Oče in mama sta zakon

Pomladni čas prinaša mnoga župnijska praznovanja, ki so obenem osebna, pa tudi družinska. V mislih imam praznik sv. Jožefa, ko se posebej spomnimo vloge očeta v družini, potem praznovanje Angelovega oznanjenja Mariji, ki je bolj poznan kot materinski dan ter seveda praznovanje velike noči, največjega krščanskega praznika, ki odpira razsežnosti življenja onkraj zaznavnega, v večnost.

Tem praznikom se nato kmalu pridružijo še praznovanja prvih svetih obhajil in birm. Vse to so prazniki naše vere. Obhajamo jih kot potrditev in rast v veri, vendar duhovniki in kateheti prepogosto opažamo, da velika pripravljenost otrok za sodelovanje v pripravi na prejem omenjenih zakramentov, po prejemu le-teh, močno upade.  Verjamem, da tudi vas, kot starše, če to opazite pri svojih otrocih, močno skrbi. Verjetno se tudi vi sprašujete: Kako je to mogoče?  Sva mu kot starša res dala tako malo verskega zgleda?

Nekdo, ki je spoznal Jezusa

Dragi starši, želim vas potrditi v vaših prizadevanjih za krščansko življenje in zgled, ki ga dajete svojim otrokom in širši okolici. Vsi potrebujemo pričevalcev vere. Posebej pomembni pričevalci ste očetje. Spomnim se, kako močan vtis je name, kot pubertetnika, pustilo to, da sem videl svojega očeta, ki sem ga cenil kot  pokončnega in trdnega in neomajnega moža, da je stal v vrsti pred spovednico. Prešinilo me je: »Kako velik in mogočen mora biti Bog, da še moj ata poklekne pred njim?!«

Aleš Čerin na svojem blogu piše, da poznamo več stopenj »vernih očetov« oziroma moških. Tako je lahko nekdo božično – velikonočni kristjan, spet drugi neredni nedeljnik, pa vzorni tradicionalist ali pa mož, ki je osebno spoznal Jezusa in mu želi slediti. Stopnje nekako naraščajo, se stopnjujejo do te zadnje, ki pomeni, da takšen mož redno moli skupaj z ženo,  daje pobude za molitev v družini, je vključen v kakšno župnijsko skupino (recimo zakonsko), prebira Božjo besedo in se uči slediti Jezusovemu nauku. Nadalje tak mož otroke poučuje v veri, se trudi biti dober mož in oče in je dober zgled svojim otrokom; ima močno osebno vero in je pripravljen o njej govoriti tudi na delovnem mestu in v javnosti. Poleg vsega tega pa se trudi biti dobro poučen v veri. Sin ali hči takšnega očeta bo imel/a, globoko v spomin in srce vtisnjeno podobo vere, ki ji bo sledil/a v življenju.

Predhodnih stopenj na tem mestu ne bom opisoval, saj so samo stopnje in stremijo k temu, da se dopolnijo v resnično zrelo obliko odnosa do Boga in uresničene vere v življenju.

Mamina nežnost

Pomembno vlogo pri pričevanju vere imate tudi žene oziroma mame. Včasih vsi preveč pričakujemo od vas. Z emancipacijo ste prevzele mnoge dejavnosti in odgovornosti, ki so jih prej imeli izključno moški, veliko manj odgovornosti pa ste uspele oddati. Tako marsikdaj ostaja tudi področje verske vzgoje otrok predvsem vaša naloga. Vendar bo vaše pričevanje vere dobilo veliko večji blagoslov, če bosta vero uspela živeti oba z možem ter vanjo povezovati celotno družino. Medtem ko bo trdnost in doslednost očetovega ravnanja in verovanja dajala vam in otrokom varnost, ste matere poklicane, da k temu dodate svojo milino in nežnost. Otroci in mož naj ob vas čutijo prijetnost in sproščenost verovanja ter tisto skrivnostno zamaknjenost, ki približa nedojemljivost Božjega. Bodite spodbuda možu in otrokom, da izrazijo vero in o njej spregovorijo. Ne delajte tega ve namesto njih.

Marija v Fatimi

Zgled materinske vere in ljubezni je Marija, ki je z vso ljubeznijo spremljala svojega sina Jezusa, vendar velikokrat ostala v tišini in premišljevala skrivnostnost življenja in poslanstva svojega Sina.

Kmalu (13. maja 2017) bomo obhajali 100-letnico prikazanja Marije v Fatimi. Njeno sporočilo je bilo predvsem povabilo k molitvi in sprejemanju Božjih norm za ravnanje. Vidcem je razodela tudi posledice greha in verske brezbrižnosti. Vidmar Kornelij, pisec o fatimskih dogodkih, zaključuje poročilo: »Ne slepimo se, da smo rešeni, vsekakor je prišel čas, v katerem besede ne zadoščajo več, ampak je treba takoj ukrepati, če hočemo, da bo vsak od nas lahko videl prek ognja. Luč.«

Nekaj namigov za pomladne dni

  • kot družina obiščite kapelo in prinesite rože Mariji,
  • z družino se odpravite na romanje in tam opravite sveto spoved,
  • v družini se pogovarjajte o tem, kaj vam pomeni vera v Boga,
  • kakšen pomen ima poštenost v delovanju in odnosih,
  • kako kot zakonca živita zvestobo v ljubezni.

Dragi starši, za vse nas je čas, da o veri ne le govorimo, ampak jo živimo in zanjo pričujemo. Očetje na svoj način, matere po svojih močeh, katehistinje drugače, duhovniki zopet drugače.  V kolikor bomo ostajali povezani z Bogom v molitvi in prejemanju zakramentov, v upoštevanju Marijinih povabil in posnemanju njene poslušnosti Bogu ter izkazovanja ljubezni in usmiljenja svojim bližnjim, bomo drug drugemu in otrokom svetel zgled vere, ki bo ostala in postala način njihovega življenja tudi po prvem obhajilu in birmi.

Franc Zorec, župnik

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.