Misijonska nedelja v Bakovcih, 24. 10. 2010

Vsako leto prinese mesec oktober v vesoljno Cerkev misijonske barve. Misijonska nedelja tako ostaja svojevrsten praznik zahvale za delovanje in poslanstvo mnogoterih misijonarjev ter njihovih dobrotnikov doma in širom sveta.

Bogato zakladnico svojega 30 letnega misijonskega delovanja je to nedeljo prinesel med nas tudi salezijanec Avgust Horvat, ki je deloval v Borundiju in Ruandi (jugovzhodni del Afrike ob Tanganijskem jezeru). To so kraji, kjer še vedno dve tretjini prebivalstva živi v skrajni revščini, mnogih boleznih, nepismenosti in drugih stiskah, težavah.

Poudaril je, da se človek lahko tam veliko nauči. Nauči se imeti posluh za sočloveka, za solidarnost, hvaležnost. Tamkaj da živijo ljudje, ki se znajo veseliti življenja, znajo praznovati, kar se še posebej odraža ob nedeljskih svetih mašah.
Človek brusi sebe ob tem, kako sprejemajo življenje (kljub pomanjkanju) in trpljenje. Znajo živeti bolečino, znajo jo ponotranjiti. Držijo se pravila: »Drugemu povej samo tisto, kar misliš, da ga bo obogatilo (ali vsaj razveselilo)!«
S hvaležnostjo za misijonsko prebujenost ljudi, ki z odgovornostjo zrejo prek meja domovine ter z molitvijo in darovi pomagajo premagovati težave, s katerimi se soočajo tamkajšnji ljudje, je sklenil svoje razmišljanje.
Mene pa je ob njegovem podajanju in fotografijah navdal občutek globokega spoštovanja, saj sem zaslutila tisto pravo misijonsko in salezijansko. V njem je bil tako zaznavno navzoč don Boskov duh ljubezni do otrok in mladine.
V trenutku tišine, ki je sledil, sem se zamislila. Kolikokrat so mi bile razkrite vse te reči, pa se me še nikoli niso tako globoko dotaknile. Želim, ne le sebi, ampak tudi vsem, da bi nam Gospod razkril, kako pomembno je na svet gledati z Njegovimi očmi … Ko po tej misijonski nedelji sami nadaljujemo pot med domačimi žitnimi polji, se mi ponuja tale vrstica iz Gregorčičeve pesnitve: »Za vse je svet dovolj bogat in srečni vsi bili bi, če kruh delil bi z bratom brat, s prav srčnimi čutili!« Slike z romanja najdete v galeriji.


Marjana Talian

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.