MAVRIČNO KATEHETSKE IGRE – NOVO!

MKI skupina - ANICE

Anice (članice Mavrično katehetskih iger) vsak mesec opravimo določen izziv. Za mesec januar – mesec verskega tiska – smo bile povabljene, da sestavimo prispevek, ki pripoveduje o naši župnijski zavetnici, verskem življenju župnije in o posebnostih in lepotah naše župnije ter ga objavimo v župnijskem glasilu oz. spletni strani župnije.

Naše Anice – Eva, Maja in Taja so vzele papir in svinčnik v roke in nastalo je…

 

Sv. Ana – pomoč Kristjanov

Sveta Ana je mati Marije,

ki varovala jo je vse hudobije.

Svetosti in kreposti jo je učila,

ter si tako večno slavo v nebesih pridobila.

 

Njej v Sloveniji posvečenih veliko je cerkva,

v katerih spomnimo se nanjo in na Jezusa.

Med vsemi cerkvami  pa ji posvečena je tudi naša,

ki tukaj v Bakovcih mir in blaginjo nam prinaša.

 

Sveta Ana vedno nas varuje,

z Jezusom v veri nas potrjuje.

Pomaga nam sleherni čas,

ob naši smrtni uri pa pride po nas.

 

Zato molimo radi tudi mi,

vsak dan živimo v čuječnosti.

Saj sveta Ana skupaj z Marijo pod svojim plaščem varuje nas,

zato hvalnico pojmo ji na ves glas!

Eva Novak, 6. razred

 

SVETA ANA

Sveta Ana je mati Device Marije ter Jezusova stara mati. Rojena v 1. Stoletju  pr.Kr. v Seforisu, ter umrla v 1. Stoletju  po. Kr. v Nazaretu, (današnjem  Izraelu).  Njen god je 26. julija. Takrat imamo v naši župniji Bakovci slovestno  proščenje, saj je sv. Ana ne le zavetnica naše župnije, temveč  tudi priprošnica v mnogokaterih stiskah. Sveta  Ana naj bi se po prvem podatku rodila v Betlehemu. Po drugem  izročilu pa naj bi se  sveta Ana  rodila v Jeruzalemu, blizu kopeli Betesda, ki je omenjena v Svetem pismu nove zaveze.

Viri za Anino življenje so  apokrifni spisi: Evangelij o Marijinem rojstvu, Psevdo-Matejev evangelij in Jakobov protoevangelij.  Legenda pravi, da je Ana  še videla malega Jezusa, ko se je s starši vrnil iz Egipta po smrti kralja Heroda. Njeno dušo so angeli odnesli v Abrahamovo naročje; v nebesa jo je z drugimi dušami vred ponesel Jezus ob svojem vnebohodu.

Sveta Ana je zavetnica proti revščini, pa tudi proti nevihti. Ravno okrog Aninega praznika – 26.julija – so velike vročine in je mnogo neviht. Skupaj z možem Joahimom pa je zavetnica zakoncev. Priporočajo se ji tudi razni obrtniki, zlasti pa rudarji.

V Sloveniji je Sveti Ani posvečenih 55 cerkva.  Med njimi je tudi naša – Bakovska cerkev.

Pomen imena Ana?

Ime Ana je svetipisemsko ime, ki izhaja iz hebrejskega imena Hannäh v kar pomeni:  »ljubkost, milost«.

V Sloveniji ime Ana ponosno nosi že več kot 29.000 deklet, žensk, kar je ogromna številka. S tem se je to ime po pogostosti  uporabe  uvrstilo na kar 2. Mesto imen v Sloveniji.

Tudi v naši družini sta dve Ani, naša soseda je Ana, pa naša sorodnica, prijateljica, znanka…

Si tudi ti Ana? Če si, potem z veseljem in ponosom nosi svoje ime 🙂

Eva Novak, 6. razred

 

Verske dejavnosti v naši župniji

V naši župniji že več let delujejo številne skupne, v katerih župljani poglabljamo našo vero v Boga. Poleg rednih svetih maš in verouka, tako vernike povezujejo tudi naslednje skupine:

  • Župnijski pastoralni svet
  • Pevske in glasbene skupine
  • Župnijska Karitas
  • Ministrantska skupina
  • Rože živega rožnega venca
  • Zakonske skupine: Sveta Ana, Sveta Klara, Sveti Frančišek
  • Skupina za starejše Samarijan
  • Biblična skupina
  • Skupina vrtnice
  • MKI skupina Anice

Skupine imajo redna mesečna srečanja, nekatere se srečujejo tudi med epidemijo in to na daljavo.

Zavetnica naše župnije je sveta Ana. Vsako leto, v nedeljo pred ali po 26. juliju, imamo župnijsko proščenje. Takrat imamo slovesno sveto mašo zunaj, pred cerkvijo, mašuje pa gostujoči duhovnik. Sozavetnik naše župnije pa je sveti Jožef, zato vsako leto na Jožefovo, t.j. 19. marca imamo »malo« proščenje. Na jožefovo 1981 leta je namreč bila ustanovljena naša župnija Bakovci.

Vsako leto 8. novembra je za našo župnijo praznik celodnevnega češčenja Najsvetejšega imenovan tudi Novi svetek.

 V naši župniji imamo vsako leto prvo sveto obhajilo, vsako drugo pa sveto birmo.

Vsako leto se organizirajo romanja, župnija pa sodeluje tudi na proslavah za materinski dan.

Maja Bencak 7.a

 

Župnik dr. Franc Zorec

Franc Zorec je župnik v Župniji Bakovcih. Julija lani je slavil 25 let duhovništva oz. srebrno mašo, 15. septembra  2019 pa je praznoval svoj 50. rojstni dan. Svete maše in praznovanja se je udeležilo precejšnje število župljanov. Za darilo je takrat dobil tudi skok s padalom. Rodil se je v bližini Ljutomera, tam odraščal in obiskoval osnovno šolo. Župljani ga zelo cenimo. Obhaja svete maše in nekatere razrede uči tudi verouk. Leta 2018 je bil skoraj premeščen v drugo župnijo.

Po mnenju veroučencev so njegove maše in verouk zelo poučne in sproščene. Najbolj nam je všeč, ko nas pri pridigi kaj sprašuje, mi pa odgovarjamo. Pri verouku se veliko naučimo, molimo, smejimo in pojemo. Poleti se pri nas prireja tudi oratorij na določeno temo, kjer sodeluje tudi sam. Tema leta 2019 je bila: »Peter Klepec«. Takrat smo se s čolnom peljali tudi po reki Muri. Čeprav je župnik star že 50 let, je zelo športno aktiven. Rad kolesari in se poda v planine. Rad se udeležuje tudi romanj z verniki.

Enkrat nam je pri maši zaupal, kako je bil poklican za duhovnika. Bil je na ministrantskih duhovnih vajah v svoji sobi, ko je nenadoma zaslišal glas, ki mu je rekel: »Ti boš moj duhovnik.« To je povedal župniku in ga vprašal kaj naj stori. Ta mu je odgovoril, da naj počaka do konca šole in bo videl, kako naprej. Klic je ostal in tako se je odločil za bogoslovje ter postal duhovnik.  Šolanje je trajalo 6 let. Nato je naredil še doktorat.

Pri verouku mu pomagata katehistinji Marjana Talian in Gabrijela Vurcer, ki je tudi voditeljica MKI skupine »Anice«

Veroučenci smo zelo srečni in zadovoljni z našim župnikom in smo veseli, da ga imamo.

Taja Lukač, 7. razred

 

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.