20-letnica duhovništva župnika – dr. Franca Zoreca

20-letnica duhovništva - dr. Franc Zorec

Včeraj je bilo v naši župnijski cerkvi posebej slovesno. Dan pred praznikom svetega Petra in Pavla, ko naš župnik dr. Franc Zorec obhaja 20-letnico mašniškega posvečenja, smo ga, pri jutranji sveti maši, župljani presenetili s pripravljenimi uvodi v posamezne dele svetih maš, s katerimi smo se Bogu zahvalili za teh njegovih 20 let posvečenega življenja ter g. župniku ob tem jubileju izročili tudi darilo vseh župljanov. Sveto mašo, katero so s svojim ubranim petjem člani našega cerkvenega pevskega zbora ter mlade pevke naredile še bolj praznično, smo pričeli s sledečo čestitko:

Dragi g. župnik!

Z veseljem in radostjo, predvsem pa z veliko hvaležnostjo v srcu je danes sleherni izmed nas stopil v to naše svetišče; da se pred jutrišnjim praznikom svetega Petra in Pavla, skupaj z vami, spoštovani g. župnik, Bogu zahvalimo za Njegovo klicanje in trkanje na vrata vašega srca in da se mu zahvalimo za vaš pogum, pripravljenost in odločitev, da pustite vse in sledite temu klicu. Prepričana sem, da si velikokrat prikličete v spomin dan izpred 20 let, ko je z vašim jasno in glasno izrečenim HOČEM! bila potrjena in nato posvečena vaša življenjska pot – pot duhovništva. Verjamem, da je tudi dan vaše nove maše, kljub temú, da bo od tegá že 20 let, še vedno živo v vašem spominu;  kakor tudi začetki vašega duhovniškega poslanstva in vse, v teh 20-tih letih, prehojene poti. Ob vašem jutrišnjem jubileju – ob 20-letnici mašniškega posvečenja, vam zato z največjim veseljem, v imenu vseh nas – vaših župljanov, v imenu vseh vaših ovac, ki jih že šesto leto z ljubeznijo in predanostjo dobrega in skrbnega pastirja vodite proti staji nebeškega kraljestva, iskreno in iz vsega srca čestitam. Z željo, da vas dobri Bog še naprej obilno blagoslavlja in obdarja z obiljem življenjskih moči; naj vam  še naprej daje poguma, da vas senčne strani, ki jih, verjamem, da kdaj pa kdaj tudi doživljate na vaši poklicni poti, nikoli, res nikoli ne odvrnejo od zvestega in polnega služenja Bogu; naj vam dobri Bog še naprej naklanja vztrajnosti, da boste še nešteto let predano in goreče uresničevali svoje življenjsko poslanstvo med nami. Naj vam to darilo, ki vam ga bakovski župljani v iskrenem veselju in hvaležnosti za vaš trud in delo, ob jutrišnjem jubileju poklanjamo, tudi pomaga pri uresničevanju tega poslanstva; da bi vedno in na vsakem koraku, tudi takrat, ko boste daleč, daleč od doma, lažje uresničevali Njegovo zapoved »to delajte v moj spomin«; in da bi nas  sleherna sveta daritev, ki jo boste z njegovo pomočjo darovali, vedno, tudi takrat, ko se in če se naše poti nekoč razidejo, v mislih in molitvi vedno znova povezala med seboj. Dragi g. župnik, v imenu vseh nas in vsakega izmed nas – iskrene čestitke ob vašem jubileju in Boug plati za vso skrb, ves trud in vse dobro, ki ste ga že in ga še boste storili za nas, Bakovske vernike. Bog vas živi!

 

Sledilo je kratko voščilo našemu sokrajanu g. Robertu Smodišu, duhovniku v Krškem, ki je bil ta dan tudi med nami:

 

Dragi Robert!

Veseli nas, da si danes, tukaj med nami – med svojimi sovaščani, med svojimi prijatelji, tudi ti, Robert. Tudi ti letos praznuješ in se spominjaš svojega mašniškega posvečenja – 21 let je od tega. Že 21. let z vso dušo in z vsem svojim bitjem oznanjaš in se trudiš vzpostavljati Božje kraljestvo med nami. Hvaležni smo tebi in hvaležni smo Bogu: za to tvojo vztrajnost, predanost in zvestobo poti, ki si jo izbral pred 21. leti. Robert, Boug plati za sleherno tvojo molitev, sleherno misel, besedo in spodbudo, ki jo vedno znova in s takim veseljem in radostjo namenjaš slehernemu izmed nas. Naj te dobri Bog še naprej obilno blagoslavlja, naj ti naklanja trdnega zdravja, da se bomo, da se bova, še velikokrat srečevala tukaj, v tem našem prelepem svetišču. In naj ti da moči in poguma, da boš še naprej zvest in pogumen pričevalec Njega in njegove ljubezni med nami. Bog te živi!

 

V prošnjah vernikov smo nato nebeškega Očeta prosili za blagoslov vseh prizadevanj in vsega dela našega dušnega pastirja med nami, čemur je sledil najprej uvod v molitev Očenaš, v katerem smo se nebeškemu Očetu zahvalili za našega dušnega pastirja in vse ostale oznanjevalce,  ki na zemlji nadaljujejo in uresničujejo Jezusovo delo odrešenja in brez katerih mi ne bi bili deležni evharističnega kruha – Jezusa pod podobo hostije, nato pa še uvod v pozdrav miru, ko smo s stiskom roke pokazali našo pripravljenost, da Kristusov mir, ki nam ga je tudi tokrat, tako kot pri vsaki evharistiji v minulih 20-tih letih podaril naš dušni pastir, sprejemamo in smo ga pripravljeni nesti v svet ter deliti s svojimi brati in sestrami.

Celotno lepo in na trenutke zelo čustveno obarvano dogajanje tega nedeljskega dopoldneva, je marsikateremu župljanu privabilo solzo na oči, zaključili pa smo ga z molitvijo po obhajilu, ubrano zapeto zaključno pesmijo ter seveda s prijateljskim stiskom roke našemu jubilantu ob izhodu iz cerkve.

Gabika Vurcer

 

Molitev po obhajilu:

Z vso ponižnostjo se ti zahvaljujem za vse kar nam daješ, Gospod. Hvala ti za  našega  župnika Franca, ki si ga poklical v  življenje in ga po zakramentu svetega krsta pridružil skupnosti Božjih otrok. Hvala, da si ga pri birmi potrdil s Svetim Duhom, ki mu je dal moči, da je slišal in poslušal Tvoj klic in se z veseljem odločil za duhovniški poklic. Hvala ti za milostni dar mašniškega posvečenja, ki ga je prejel na god apostola Petra in Pavla pred 20. leti. Hvala ti za njegovo  močno vero, trdno upanje in resnično ljubezen, s katero nam kaže pot k Tebi in  z vsem srcem služi Tebi in vsemu vernemu ljudstvu. Hvala ti, da mu pomagaš, da svoje poslanstvo opravlja goreče in ponižno in vdano. Naj vedno občuti, kako lepo, kako čudovito je biti ves Gospodov. Hvala ti za vse duhovnike, ki se v teh dneh spominjajo ali pa bodo jutri šele prejeli dar mašniškega posvečenja. Hvala za vse, ki so z vztrajno molitvijo izprosili nove duhovniške poklice. Naj  jih njihove molitve  spremljajo vse življenje. Gospod, hvala ti tudi za vse fante in dekleta, ki so prisluhnili Tvojemu klicu in se pripravljajo na delo v tvojem vinogradu.

Renata Meolic

 

Komentiraj

Ni komentarjev na tej strani.