Apr 14 2024

3. VELIKONOČNA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

  • V minulem tednu smo imeli srečanje ŽK in ŽPS. Prisluhnimo poročilu:

 

Poročilo 20. Seje ŽPS Bakovci, 10. aprila 2024

 

Tokratno srečanje smo pričeli z udeležbo pri sveti maši, ga nadaljevali z molitvijo Angelovo češčenje, nato pa smo prebrali iztočnice za pogovor na temo – Glasba in petje v bogoslužju – izraz naše vere. Sledil je pogovor o tem, kaj nam pomeni petje in glasba pri sveti maši. Ugotavljali smo, da sta petje in glasba v bogoslužju zelo pomembna, pa najsi gre za ljudske ali ritmične pesmi, saj ubrano petje in glasba, predvsem orgelska, povzdigneta evharistijo, ustvarita mistično vzdušje in nam pomagata globlje doživeti evharistijo, nenazadnje pa je glasba tudi eden izmed načinov slavljenja Boga. Izrazili smo še zadovoljstvo in hvaležnost za vse pevsko instrumentalne skupine, ki so v župniji, vse od mešanega cerkvenega zbora, otroškega zbora, starejšega zbora in tudi voditeljic ljudskega petja. Ob tem nas je g. župnik seznanil z dejstvom, da je župnija trenutno brez mešanega pevskega zbora, saj zaradi nesoglasij znotraj skupine niso našli načina, da zbor v tej sestavi deluje še naprej. Mešani pevski zbor je bil v četrtek, 4. aprila 2024 po izrednem srečanju zbora, na katerem je bil prisoten župnik, razpuščen. Sedaj se ustanavlja nov pevski zbor, ki ga bo vodil Leon Kuzma. Prvo srečanje nove sestave mešanega pevskega zbora bo v četrtek, 18. aprila 2024 ob 20.00 v župnišču. Povabljeni, da pridete vsi moški in ženske, ki vas je Bog obdaril z darom lepega petja in ste pripravljeni peti v cerkvenem pevskem zboru. Po ustanovitvi novega cerkvenega zbora bo potrebno narediti nov razpored  (mešani župnijski pevski zbor, otroški zbor, starejši zbor, ljudsko petje) za petje pri župnijskih slovesnostih in dogovorjenih mašah ob osebnih praznikih oz. jubilejih.

Sledila je kratka refleksija dogajanja v postnem času in svetem tridnevju. Ugotavljali smo, da se je ob petkih, pa tudi ob nedeljah pri pobožnosti križevega pota zbralo lepo število tako otrok, kot tudi odraslih župljanov, tudi praznovanje sozavetnika naše župnije sv. Jožefa, je kljub izpadu električne energije bilo zelo lepo in doživeto, prav tako praznovanje starševskega dne. Tudi sveta maša in obredi svetega tridnevja ter nedeljska vstajenjska procesija in sveta maša, so bili lepo obiskani. Ob tem izrekli zahvalo in veliko hvaležnost g. Robertu Smodišu za lepo oblikovane in vodenje omenjenih obredov in svetih maš, ter vsem, ki so kakor koli pomagali pri pripravi in izvedbi Jožefovega, materinskega dne in obhajanja velikega tedna. Ob tem smo, v izogib očitku, da kdaj župnika ali g. Roberta ni pri obredih v Bakovcih, spomnili, da obrede velike noči v Bakovcih oz. Tišini izmenično vsako drugo leto vodi g. župnik oz. g. Robert.

V povezavi z praznovanjem Velike noči smo omenili še okrasitev cerkve in Božjega groba. Letos ste za nabavo cvetja darovali številni župljani. Skupaj smo zbrali 850 €. Aranžmaje in cvetje ob Božjem grobu je pripravila in nam jih dostavila cvetličarna Kurbus iz Radenec, zanje pa smo odšteli 450 €.  Po kratkem pogovoru smo sprejeli sklep, da iz preostanka zbranih sredstev nabavimo nekaj lončnic, ki bodo krasile našo cerkev vse do slovesnosti prvega svetega obhajila, zato bomo s krašenjem po ulicah pričeli v mesecu juniju, ko bo že na razpolago cvetje iz domačih vrtov in ga ne bo potrebno kupovati. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste dali svoj dar za nabavo cvetja za velikonočne praznike, kakor tudi vsem, ki ste dali in pobirali prispevek za čiščenje cerkve.  

V zvezi s krašenjem smo se še dogovorili, da v času krašenja po ulicah, pri tabernaklju naj ne bi bilo aranžmaja ampak le kakšna lončnica oz. vaza s cvetjem, saj je oprema zaradi vlage že poškodovana in tudi na prtih ostajajo madeži, ki jih ni moč odstraniti. Isto je pri stranskem oltarju pod kipom sv. Jožefa, zato naj bodo tudi tam lončnice ali pa aranžmaji na tleh. Omenili smo še problem ne zalivanja korit ob stopnišču cerkve, grede ob vhodu v cerkev ter korita pri spomeniku g. Poredošu. Sklenili smo, da bo za zalivanje omenjenega do nadaljnjega skrbel g. Štefan Antolin. Pri župnišču pa za zalivanje že ves čas skrbi g. Štefan Grah.

Izmed tekočih pastoralnih dogodkov smo najprej omenili šmarnično pobožnost. Dogovorili smo se, da se bomo tudi ob dneh, ko v naši župniji ni svete maše, zvečer zbirali v cerkvi, prisluhnili šmarnični zgodbi, zapeli kakšno pesem in zmolili litanije Matere Božje. Ob dneh, ko bo sveta maša, pa se litanije ne bodo molile, da maša zaradi otrok ne bi bila predolga. Za vse otroke, ki bodo redno obiskovali šmarnice, bomo ob koncu pripravili tudi lepo presenečenje, zato vabimo vse otroke, pa tudi njihove starše in ostale župljane, da radi prihajajo k tej pobožnosti.

 

Glede obhajanja slovesnosti prvega svetega obhajila smo oblikovali ekipo, ki bo v nedeljo, da dan prvega svetega obhajila, v župnišču pripravila prostor in sprejemala pecivo in pijačo staršev prvoobhajancev, za pogostitev po slovesnosti. Ista ekipa bo poskrbela tudi za pogostitev otrok po prejemu zakramenta prve svete spovedi.

 

Glede slovesnosti svete birme smo se dogovorili, da moška ekipa na dan slovesnosti zunaj pripravi stole za goste birmancev, saj je naša cerkev premajhna za vse. Ker je letos birmancev več, kot minula leta, bo v cerkvi rezervirano mesto le za birmance ter njihove najožje družinske člane.

 

Srečanje smo zaključili s čestitko ob 70. rojstnem dnevu in pogostitvijo s strani g. Štefana Antolina.

Komentiraj.

Sledi nazaj URI | Komentarji RSS

Napiši komentar.