Dec 05 2020

2. ADVENTNA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

2. adventna nedelja

Napovednik:

 • Adventni čas naj nas tudi letos spodbuja k molitvi in zaupanju, da Bog, ki je prišel kot človek med nas, ostaja z nami. Oblečen je v človeško telo in živi v bolnih, prestrašenih, utrujenih, naveličanih… pa tudi tistih, ki pomagajo, zdravijo, tolažijo, spodbujajo. Ne bodimo brezbrižni, sprejmimo ga v svoje srce, v naše družine in v našo družbo.
 • Spoved bo letos omogočena ob upoštevanju zahtev glede preprečevanja širjenja okužbe z virusom. Vsak vernik naj b i v adventnem času prejel zakrament svete spovedi. K sveti spovedi boste lahko prišli v cerkev individualno oziroma kot družina (starši pridite skupaj s svojimi otroki, saj ne bo posebne spovedi v okviru kateheze) vsak dan od 8.00 do 9.00 in od 16.00 do 17.00 po sledečem razporedu (po potrebi s podaljšanjem, če bo več spovedancev):
  • Ponedeljek, 7. december 2020 Cvetna, Panonska in Soboška ulica;
  • Torek, 8. december 2020 Kroška in Partizanska ulica;
  • Sreda, 9. december 2020 Poljska, Nova, Vrtna, Ob potoku in Mlinska ulica
  • Četrtek, 10. december 2020 Ribiška, Ob Muri, Prečna in Zvezna ulica
  • Petek, 11. december 2020 Mali Bakovci, Stara in Mladinska ulica
  • Sobota, 12. december 2020 tisti, ki med tednom ne boste mogli priti, vendar je potrebna predhodna najava na franc.zorec@rkc.si. Kdor želi spoved pri tujem spovedniku, naj sporoči in bom povabil katerega od patrov iz Kančevec.
 • Vabim vas, da se v družini skupaj pripravite na sveto spoved. Pomagajte prepoznati drug drugemu grehe v medsebojnih odnosih, ki vas ranijo. Pomagajte prepoznati tudi ranjenost ljubezni, ki jo povzročate Bogu. Pomoč pri izpraševanju vesti in prepoznavanju grehov so vam lahko tudi zloženke Sveta spoved (spraševanje vesti najdete tudi na naši spletni strani na koncu oznanil).

 • Nekaj bolnikov in ostarelih sem že obiskal na njihovem domu. Prosim, sporočite mi, če ste zdravi in če želite, da obiščem še koga od vaših na domu za sveto spoved in obhajilo.
 • Sveto obhajilo lahko prejmete ob nedeljah po sveti maši pod enakimi pogoji in razporedu kot do sedaj. Ob vstopu v cerkev si je potrebno razkužiti roke, po prejemu obhajila cerkev zapustite skozi Jožefovo kapelo in stranski izhod. Molitev zahvale lahko zmolite zunaj, prav tako je primerno da pred prejemom obhajila zmolite kesanje in Očenaš. Na mizici za verski tisk bo škatlica, kamor lahko ob prihodu oddate svoj eventualni dar za vzdrževanje cerkve, lahko pa ga tudi nakažete na TRR župnije SI56 0488 1000 3304 533. Hvala tudi za vaš dar, ki ga posebej namenite za vzdrževanje duhovnika.

Sveta spoved

SPRAŠEVANJE VESTI

Molimo! O Bog Sveti Duh, daj nam milost, da bom svoje grehe prav spoznal in jih obžaloval. Usmiljena Mati Marija, pomagaj mi, moj angel Varuh, prosi zame.

Oče naš… Zdrava Marija…Slava Očetu…

I. Kdaj sem zadnjikrat bil pri spovedi? Sem zadnjo spoved dobro opravil? Sem opravil naloženo pokoro?

II. MOJ ODNOS DO BOGA

Ali sem se trudil za versko izobraževanje s poslušanjem božje besede? Sodelujem pri verouku? Se izogibam vsega, kar veri škoduje? Ali sem vero v Boga in v Cerkev vedno in Brez strahu izpovedoval? Ali sem se vere sramoval? Ali sem se v osebnem in javnem življenju pokazal kot kristjan? Sem opuščal molitev? Sploh nisem več molil? Ali sem se zatekal k Bogu v skušnjavah? – Sem bral verski tisk? Sem vraževeren?

Ali imam do božjega imena spoštovanje in ljubezen? Ali pa sem Boga razžalil z nepotrebnim izgovarjanjem božjega imena? S kletvijo? Ali sem spolnil zaobljubo? Sem zaupal v Boga? Ali sem osramotil božjo Mater Marijo in svetnike?

Sem ob nedeljah in zapovedanih praznikih brez opravičenega vzroka delal?  Nisem bi po svoji krivdi pri maši?  Ali sem izpolnil dolžnost vsakoletne spovedi in velikonočnega obhajila?

III. MOJ ODNOS DO BLIŽNJEGA

Sem starše in predpostavljene žalil? Jezil? Jim želel hudo? Jih nisem ubogal? Sem jim nalašč nagajal? Jih zmerjal? Sem bil do njih grob? Ali (kot roditelj) skrbim za versko vzgojo svojih otrok? Jim z dobrim zgledom in roditeljsko oblastjo pomagam? Spoštujem svoje ostarele starše? Jim pomagam?

Sem sebi ali bližnjemu resno želel smrt? Sem svojemu zdravju škodoval z nezmernim kajenjem? Popivanjem? Razuzdanostjo? Imam do koga sovraštvo? Svojim bližnjim nisem odpustil? Sem spoštoval življenje (nerojeno in rojeno)?

Sem bil do sebe ali drugih nesramežljiv? Sem se nesramežljivo obnašal?  Sem se vdajal nečistim mislim ali predstavam? Sem nesramno govoril? Brskal po internetu in obiskoval strani s pornografsko vsebino? Sem kaj nečistega storil? Sem nečisto grešil s kom drugim?

(Poročeni naj se vprašajo, kako je bilo z zakonsko zvestobo v mislih, željah in dejanjih? Kako je s spolnjevanjem zakonskih pravic in dolžnosti?)

Ali sem spoštoval lastnino svojega bližnjega? Sem si jo mogoče krivično prilastil ali sem jo po svoji krivdi poškodoval? Storjene škode nisem popravil? Sem rad pomagal bližnjemu v potrebi?

Sem lagal? Z lažjo drugim škodoval? Sem razkrival napake drugih, opravljal?  Sem o drugih lažnivo govoril, obrekoval? Sem bližnje sramotil? Sem krivo pričeval?

IV. ODNOS DO SEBE

Ali sem si prizadeval za napredovanje v duhovnem življenju z molitvijo, poslušanjem in premišljevanjem božje besede, prejemanjem zakramentov in premagovanjem? Ali sem ošabno in bahaško preziral druge, misleč, da sem več kot drugi? Ali potrpežljivo prenašam težave in nasprotovanja v življenju? Ali sem se postil in se zdržal pri jedi? Ali sem zaradi strahu ali hinavščine ravnal zoper prepričanje svoje vesti?

Ali mi še v kaki drugi stvari vest kaj očita?

V. SLEDI KESANJE IN TRDEN SKLEP

Molimo! Gospod Jezus, hotel si biti prijatelj grešnikov. Po skrivnosti svoje smrti in svojega vstajenja me reši grehov. Tvoj mir naj mi daje moč, da bo živel v ljubezni, pravici in resnici. Devica Marija, izprosi mi stanovitnost do zadnje ure. Amen!

 

Komentiraj.

Sledi nazaj URI | Komentarji RSS

Napiši komentar.