Mar 28 2020

5. POSTNA – TIHA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

Napovednik:Tiha nedelja

  • Skupaj s slovenskimi škofi vas vabim, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljate radijski misijon Radia Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020.
  • Naslednja nedelja je cvetna nedelja. Vabljeni, da spremljate prenos svete maše po TV SLO 2 ob 10.00. V tistem času bom tudi sam maševal v zaprti cerkvi, brez prisotnosti vernikov. Doma pripravite zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovite z blagoslovljeno vodo.  V kolikor ne boste v tem času zbrano spremljali prenos po televiziji,  opravite tale obred:

Pokrižate se in  se spomnite blagoslovov preteklih let.

Nekdo prebere evangeljski odlomek:

Iz svetega Evangelija po Mateju

Ko so se približali Jeruzalemu in prišli do Bétfage ob Oljski gori, je Jezus poslal dva učenca in jima rekel:

»Pojdita v vas, ki je pred vama, in takoj bosta našla privezano oslico in oslička pri njej. Odvežita ju in ju pripeljita k meni. Če vama kdo kaj poreče, recita: ›Gospod ju potrebuje,‹ in takoj ju bo poslal.« To pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je bilo rečeno po preroku, ki pravi:

 Povejte sionski hčeri: Glej, tvoj kralj prihaja k tebi,  krotak, jezdi na oslici in na osličku, mladiču vprežne živali.

Učenca sta šla in storila, kakor jima je Jezus naročil. Pripeljala sta oslico in njenega mladiča, položila nanju svoja plašča in Jezus je sédel gor. Zelo veliko ljudi iz množice je razgrnilo na pot svoje plašče, drugi pa so lomili veje z dreves in jih razgrinjali na pot. In množice, ki so šle pred njim in za njim, so vzklikale:

»Hozána Davidovemu sinu! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! Hozana na višavah!«

Ko je prišel v Jeruzalem, se je vse mesto vznemirilo in govorilo: »Kdo je to?« Množice pa so govorile: »To je prerok, Jezus iz Nazareta v Galileji.«

To je Kristusov Evangelij

Oče ali mati reče: Molimo. O Bog, vate zaupamo, pomnoži nam vero in dobrotno usliši naše prošnje. Danes z zelenjem pozdravljamo Kristusa zmagovalca, naj ostanemo vedno z njim združeni, da bo naše življenje polno dobrih del.

Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Potem z blagoslovljeno vodo pokropite zelenje, ki ste ga doma pripravili.

Oče ali mama povabi: Kot krščanska družina zmolimo očenaš in s tem izpovejmo, da verujemo v Boga, ki nas spremlja tudi v tem času izrednih razmer.

Vsi zmolite: Oče naš….

Oče ali mama zaključi: Naj nas varuje in blagoslavlja vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh.

Vsi odgovorijo: Amen

  •  Na cvetno nedeljo ob 11.35 vabljeni k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta na TV SLO1.
  • Tudi vsi obredi velikega tedna bodo po sklepu slovenskih škofov potekali v zaprtih cerkvah, brez prisotnosti vernikov.

Spovedovanje v postnem času

  • Glede spovedovanja škofje določajo, da duhovniki zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom ne smejo podeljevati zakramenta sprave. Zato vabijo vse vernike, da v letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …). »Kesanje morajo navdihovati nagibi, ki izhajajo iz vere« (KKC 1492).  Papež Frančišek je med jutranjo sveto mašo 20. marca 2020 v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu med pridigo spregovoril o odpuščanju grehov, ko vernik ne more prejeti zakramenta svete spovedi: Vem, da greste mnogi izmed vas ob veliki noči k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. Vendar pa mi bodo mnogi rekli: »Oče, kje lahko najdem duhovnika, spovednika, ker ne smem iti od doma? In jaz se želim spraviti z Gospodom, želim, da me On objame, da me moj Očka Papež Frančišekobjame … Kaj naj storim, če ne najdem duhovnikov?« Stori to, kar pravi Katekizem. Zelo jasno je: če ne najdeš duhovnika, da bi se spovedal, se pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: »Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi.« In prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja in mu obljubi: »Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti.« In takoj se boš vrnil v Božjo milost. Če v bližini ni duhovnika, lahko sam pristopiš k Božjemu odpuščanju, kakor nas uči Katekizem. Pomislite: to je pravi trenutek, to je primeren trenutek. Dobro opravljena molitev kesanja – tako bo naša duša postala bela kot sneg.[1] Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje »popolno kesanje« (kesanje iz ljubezni). Takšno kesanje odpušča male grehe. Če vsebuje trdni sklep čim prej pristopiti k zakramentalni spovedi, doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov (KKC 1452). Spoved po telefonu oziroma spletu ni veljavna.
  • Vabljeni v poglobljeni osebni in družinski molitvi (večerni in jutranji). Veliko spodbud najdete tudi na spletni strani.

 

 

Komentiraj.

Sledi nazaj URI | Komentarji RSS

Napiši komentar.