Feb 02 2020

JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA

Objavljeno v Oznanila

Svečnica

Napovednik:

 • V ponedeljek po sveti maši bo srečanje ŽK.
 • V torek po sveti maši bo srečanje zakonske skupine Sveta Ana.
 • Ta teden je prvi četrtek in prvi petek v mesecu. Vabljeni k molitvi za nove duhovniške in redovniške poklice. V četrtek po sveti maši bo srečanje biblične skupine, v petek pa bom obiskoval bolnike na domu.
 • V soboto ob 9.00 bodo v župnišču vaje za otroški pevski zbor. Vabljeni.
 • Zaradi soupravljanja župnije Martjanci bodo svete maše v Bakovcih vsak dan, kakor do sedaj, le v nedeljo bo samo ena sveta maša ob 8.00. Tisti, ki ste hodili k sveti maši ob 10.00 ste povabljeni, da pridete k sveti maši v soboto zvečer ob 18.30 ali v nedeljo ob 8.00. Najbrž bo v začetku nekoliko težko, vendar verjamem, da bomo z dobro voljo uspeli uskladiti  potrebne termine. Hvala za razumevanje in sodelovanje.
 • Minuli torek smo imeli srečanje ŽPS. Prisluhnimo poročilu:

  Poročilo 45. seje ŽPS Bakovci, 28.1.2019

   

Duhovni del našega srečanja smo tudi tokrat pričeli z udeležbo pri sveti maši in ga nadaljevali z molitvijo Angelovo češčenje, nato pa smo v študijskem delu najprej prisluhnili svetopisemskemu odlomku ter iztočnicam za pogovor na temo Jezus je učil odrasle, nato pa še razlagi nekaterih priložnosti za rast odraslih v veri. Ob zastavljenem vprašanju Katere skupine, programe in projekte, ki bi odraslim omogočali rast v veri bi lahko na novo oblikovali in kdo izmed članov ali vernikov bi bil pripravljen sodelovati pri njihovem vodenju? smo bili enotnega mnenja, da je skupin in dejavnosti, v katere se lahko župljani vključijo in s tem tudi omogočijo rast v veri, če to le želijo, v naši župniji kar nekaj, dodatne priložnosti za medsebojno povezovanje izven skupin pa smo videli v srečanjih za starše, v večjem vključevanju staršev v oratorijsko dogajanje, v počitnicah ali romanju za družine in v raznih športnih srečanjih.

Po predstavitvi krstnega zavetnika, tokrat smo spoznali sv. Gabrijela Žalostne Matere Božje, smo se pogovorili o bližajočih se pastoralnih dogodkih.

Najprej smo se dotaknili postnega časa in priključitve k raznim postnim akcijam, ter omenili pripravo in izvedbo križevega pota, ki ga bomo ob petkih molili v cerkvi, ob nedeljah pa bomo, tako kot lani, pripravili ulični križev pot zunaj.  G. župnik nas je seznanil s predlogom, da bi letos na cvetno nedeljo pri sveti maši pasijon zapeli, s čemer smo se strinjali, kakor tudi s tem, da bo vodenje petja in pripravo posameznih pevcev ob pomoči ga. Anite Novak, prevzel g. Robert Smodiš.

Naslednji dogodek, ki smo ga omenili, je Dan staršev, ki ga bomo praznovali v petek 27. marca, praznovanje pa letos pripravlja župnija. Dogovorili smo se glede sodelujočih s strani župnije ter določili koordinatorko celotnega dogodka.

Ker se izteka 5-letni mandat članom ŽPS-ja, smo se pogovorili še o izbiri novih članov, ki bo na 4. postno nedeljo, t.j. 22. marca. Glede omenjene izbire smo se dogovorili, da bo od naslednje nedelje naprej  t.j. od 9. pa do 16. februarja, na mizici za verski tisk posebna škatlica, kjer se bodo zbirali predlogi za nove člane ŽPS-ja. Zato vabimo župljane, da na lističe (lahko doma, ali v cerkvi) zapišete priimek in ime župljana, ki bi lahko zastopal vašo ulico v novem ŽPS-ju in listič oddate v to škatlico. Izmed vseh zbranih predlogov bo komisija oblikovala kandidatne liste za posamezne volilne okraje.

Ob koncu nas je g. župnik seznanil še s dekretom o soupravljanju župnije Martjanci, ki ga je prejel od g. škofa in s katerim mu je zaupana celotna pastoralna skrb tudi za vernike martjanske župnije, vse od obhajanja svetih maš, spovedovanja, priprave na prejem zakramentov, verskih obredov – kot so krsti, poroke, pogrebi, do vodenje župnijskih in matičnih knjig, spremljanja župnijskih skupin,  ter vsega ostalega. Ker določene dejavnosti v eni župniji sovpadajo z istimi v drugi, so seveda potrebne določene prilagoditve v obeh župnijah, v prvi vrsti predvsem glede obhajanja svetih maš, ki so večinoma ob istih urah. Ker so po sestanku ŽPS-ja v Župniji Martjanci med tednom že ukinili svete maše ob določenih dneh in sobotno sveto mašo prestavili na 17. uro, da bi g. župnik lahko pravočasno prišel maševat še v Bakovce, zaenkrat v naši župniji delavniške svete maše ostajajo nespremenjene, sobotne svete maše pa bodo s pol urnim zamikom, torej ob 18.30. Večje prilagoditve pa so potrebne pri obhajanju svetih maš v nedeljo, ki so v obeh župnijah ob 8 in 10 uri. Zato nas je je g. župnik obvestil, da bo od naslednje nedelje naprej v naši župniji le ena sveta maša in sicer zjutraj ob 8. uri, prav tako le ena sveta maša pa bo v Martjancih in sicer ob 10 uri. Župljani smo povabljeni, da se udeležimo nedeljske svete maše bodisi v soboto zvečer, kot rečeno ob 18.30 uri ali pa v nedeljo zjutraj ob 8 uri. Vabimo in naprošamo župljane, da omenjeno spremembo, kakor tudi morebitno odsotnost g. župnika tako na župniji, kakor tudi pri srečanjih posameznih skupin, sprejmejo z razumevanjem, saj razen omenjenega za našo župnijo vse ostalo ostaja nespremenjeno. Čeravno bo ob nedeljah le ena sveta maša smo bili mnenja, da je mesta v naši cerkvi dovolj za vse, v kolikor pa se bo pokazala potreba po dodatnih sediščih, bomo le-te tudi priskrbeli. Ob vsem navedenem smo izrazili še trdno prepričanje, da bomo z dobro voljo, razumevanjem in pripravljenostjo, da tudi župljani samoiniciativno prevzamemo določene naloge v župniji in na ta način razbremenimo g. župnika, ohranili duhovno bogato in razgibano pastoralno dogajanje v župniji.

Srečanje smo zaključili z molitvijo.

 

 • DRUŽINA V VSAK SLOVENSKI DOM: Tednik Družina z vsebinami utrjuje vrednote, predaja vero in je vez s Cerkvijo. Za vse, ki še niste naročniki, so pripravili posebno naročniško akcijo in vas prosijo, da si po maši vzamete nekaj časa in izkoristite posebno ponudbo.
 • Danes so na voljo posebne naročilnice, ki vam bodo omogočile prejemanje treh zaporednih številk tednika brezplačno. Ob tem vam Družina podarja priložnostno darilo (prejeli ste ga tudi vsi naročniki skupaj z Družino): kuharsko knjižico Kuhajmo s Tomažem Čižmanom.
 • Ob izhodu iz cerkve vam bodo ministranti (ali drugi sodelavci) razdelili naročilnice, ki jih izpolnite.
 • Prava krščanska družina tudi danes ne more biti brez verskega tiska.

Komentiraj.

Sledi nazaj URI | Komentarji RSS

Napiši komentar.