Feb 11 2018

6. NEDELJA MED LETOM

Objavljeno v Oznanila

11. februar - svetovni dan bolnikovNapovednik:

  • Hvala pevcem in mladim, ki ste sodelovali pri včerajšnjem dekanijskem srečanju mladih.
  • Ta teden je verouk reden po urniku, razen v torek, ko imajo otroci karneval. Dogovorjeno je, da pridejo k sveti maši v sredo (ali četrtek).
  • V torek ob 19.00 bo v župnišču srečanje zakonske skupine sv. Klara.
  • V sredo je pepelnica in strogi post (zdržek mesa in samo enkrat na dan se do sitega najemo). Pri maši bo obred pepeljenja. Zato bo sveta maš a zvečer, da lahko pridejo tudi starši in otroci. (V torek pa bo sveta maša zjutraj.) V postu smo še posebej vabljeni, da bi z molitvijo, postom, pokoro in dobrimi deli krepili svojo voljo, utrjevali vero in pomagali bližnjim. Vabljeni, da naredimo načrt za svoj post in se pridružimo kateri izmed postnih vzpodbud za postni čas – 40. dni brez alkohola, molitev in post za domovino, pomoč otrokom na Balkanu…
  • V petek bo pred sveto mašo križev pot v cerkvi.
  • Prihodnjo nedeljo nesejo izredni delivci obhajilo bolnikom na dom. Popoldne bo križev pot do vaškega križa. Zberemo se v cerkvi ob 14.00.
  • V minulem tednu smo imeli sejo ŽK in ŽPS, prisluhnimo poročilu.

Poročilo 28. seje ŽPS Bakovci, 06. 02. 2018

 

Srečanje smo kot običajno pričeli s sveto mašo ter ga nadaljevali v veroučni učilnici z molitvijo desetke rožnega venca za nove duhovniške in redovniške poklice, nato pa smo v študijskem delu prisluhnili temi, ki je bila po gradivu za člane ŽPS na vrsti za februarsko srečanje – Starši, prvi vzgojitelji otrok v veri.  Po prebranem svetopisemskem odlomku Umreti grehu in živeti v Kristusu, smo najprej vsak pri sebi razmislili o svoji poti od krsta, do osebne vere, o težavah, ki smo jih srečevali, ter o ljudeh, ki so nam pomagali ter nas spodbujali na tej poti. V kratkem pogovoru smo bili enotnega mnenja, da smo otrokovi prvi kateheti vsekakor mi, starši, pri verski vzgoji pa so nam v veliko pomoč naši starši – torej otrokovi stari starši in duhovnik. Spodbudo lahko dobimo tudi preko aktivnega sodelovanja v pastoralnem dogajanju ter v skupinah, ki delujejo v župniji, predvsem v zakonskih skupinah.

Sledil je pogovor o tem, kako lahko kot župnija, pa tudi kot posamezniki pokažemo veselje in izrazimo podporo mladim družinam pri sprejemanju novega življenja. V precej živahni razpravi, v kateri smo iskali in tehtali različne priložnosti, kako priti v stik s starši pred in po krstu otroka, smo prišli do zaključka in ugotovitve, da kljub različnim priložnostim, ki so že bile ali pa še bodo dane vernikom, odločitev za vero – odločitev za hojo za Kristusom, mora sprejeti vsak sam. Vsak sam mora narediti korak k osebni veri, se vere veseliti ter jo v življenju tudi upati živeti. Le tako bodo tudi drugi začutili neprecenljivo bogastvo naše vere in nam želeli slediti na tej poti.

Izmed tekočih pastoralnih dogodkov smo najprej omenili postni čas ter postne akcije, katerim se lahko priključimo. Prvenstveno pri le-teh ne gre zgolj za odpoved neki hrani, pijači ali raznim drugim razvadam, ampak bi nas naj taka odpoved spodbujala k temu, da sredstva, ki jih zaradi teh odpovedi prihranimo, namenimo ljudem v stiski in tako storimo dobro delo bližnjemu. V povezavi s prihajajočim se postnim časom smo ob tem omenili še pobožnost križevega pota. Dogovorili smo se, da se ob petkih, pol ure pred sveto mašo, moli križev pot v cerkvi, ob nedeljah pa bomo ponovno pripravili t.i. ulični križev pot – molitev križevega pota zunaj. Molitev bodo izmenično vodili verniki posameznih ulic, organizacijo ter pripravo vsega potrebnega pa smo seveda prevzeli člani ŽPS-ja.

Naslednji dogodek, ki smo ga omenili, je praznovanje Starševskega dne, ki ga vsako leto skupaj s krajevno skupnostjo pripravimo na praznik Gospodovega oznanjenja. Ker je letos za organizacijo dogodka na vrsti župnija, smo okvirno že prevzeli določene zadolžitve, o podrobnostih, datumu ter uri praznovanja, pa se bomo pogovorili na naši marčevski seji.

Ob koncu smo bili s strani g. župnika seznanjeni še z župnijskim romanjem v Međugorje, kamor poromamo vsako drugo leto. Poleg  končne destinacije – Međugorja, si vsakokrat ogledamo in se ustavimo še v kakšnem kraju. Letos bo to hrvatsko pristaniško in zgodovinsko mesto ter eno najvidnejših letovišč ob Jadranski obali – Dubrovnik.  Romanje bo od petka, 01. do ponedeljka 04. junija. O ceni bomo seznanjeni preko župnijskih oznanil, seveda pa se zainteresirani že lahko prijavite pri g. župniku.

Srečanje smo zaključili z molitvijo.

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.