Dec 01 2013

1. ADVENTNA NEDELJA – nedelja Karitas

Objavljeno v Oznanila

DSCN4473

Napovednik:

  • Hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi nedelje Karitas. Hvala tudi vsem, ki ste danes pri sveti maši darovali za potrebe župnijske in slovenske Karitas. Danes popoldne ob 14.00 bo v Razkrižju koncert – Škofijski klic dobrote. Lepo vabljeni.
  • Spovedovanje bolnikov, ki jih obiskujem ob prvih petkih, bom začel v petek (Partizanska ulica, Poljska, Nova, Vrtna, Ob potoku, Ribiška, Ob Muri, Zvezna in Prečna); naslednji petek pa ostale (Stara ulica, Mladinska, Mali Bakovci, Soboška, Cvetna, Kroška in Panonska). Obenem bom obiskal tudi druge, ki želijo spoved na domu. Prosim, da domači to sporočite do četrtka.

DSCN4472

  • V soboto bo v Kančevcih duhovna obnova za ministrante. Zberemo se ob 9.00 pred župniščem, vrnemo se okrog 13.00.
  • V soboto bo ob 16.00 v župnijski cerkvi miklavževanje. Dobrodošli vsi, ki ste se prijavili, pa tudi ministranti, pevci in tisti, ki boste Miklavžu pripravili sprejem z igo in pesmijo. (po miklavževanju bo v dvorani vaškega doma gostovanje gledališke skupine Kuc kuc.)
  • Danes začenjamo adventni čas. Adventne vence, ki ste prinesli v cerkev, bomo blagoslovili, da bodo znamenje priprave na božični praznik in se boste doma ob njih vsek večer zbrali k molitvi. Otroci so pri verouku dobili Adventni koledar, ki naj pomaga oblikovati družinsko molitev in srečanje ob adventnem vencu.
  • Marija Romarica bo začela pot po naših družinah. Radi se zbirajmo k molitvi in prosimo blagoslov za naše družine in celotno župnijo.

Prisluhnimo zapisniku seje ŽPS.

Poročilo 36. seje ŽPS Bakovci, 26. 11. 2013


Tudi tokratno srečanje, zadnje tako v Cerkvenem kot v koledarskem letu, smo pričeli s kratko uvodno molitvijo in z branjem svetopisemskega odlomka o blagrovanju tistih, »ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo«, nato pa si je vsak pri sebi, ob vprašanju »Kako poslušanje in branje Božje besede vpliva na moje življenjske odločitve?« priklical v spomin dogodke, ob katerih smo še posebej močno občutili Božjo bližino ali pa se nas je Božja beseda še posebej dotaknila in nagovorila. Ta svoja osebna, in zato toliko bolj dragocena doživetja in občutja, smo tudi podelili med sabo.

Študijski del smo posvetili analizi prvega, duhovno šibkega dogodka, t.j. Dneva župnije in KS. Po določitvi cilja oz. namena dogodka, ki bi naj v veselem praznovanju svete evharistije in v medsebojnem odpuščanju povezal in združil vse župljane in krajane, smo po SWOT metodi najprej na eni strani poiskali in se pogovorili o njegovih močnih ter na drugi strani o njegovih šibkih točkah. Analizo smo zaključili s pogovorom o priložnostih, ki nam jih dogodek prinaša in pa zunanjih grožnjah oz. nevarnostih, ki lahko omajajo njegovo uspešno izvedbo. Z navzkrižnim povezovanjem vsega ugotovljenega, je bilo najdenih nekaj predlogov, kako bi dopolnili, popestrili ter prenovili ta dogodek. O njih se bomo seveda še podrobno pogovorili in na naslednjih sejah na podoben način analizirali tudi ostale dogodke.

Izmed aktualnih dogodkov, ki nas čakajo do konca koledarskega leta smo se najprej dotaknili današnje (jutrišnje) nedelje Karitas ter priprave in izvedbe Miklavževanja, nato pa je sledil pogovor o veliki spovedi v župniji, ki bo v soboto 14. in pa v nedeljo 15. decembra – oba dneva le v popoldanskih urah. Ob tem smo se strinjali s predlogom, da v nedeljo popoldan svete maše ne bo, bo pa g. župnik vsem, ki bodo prejeli zakrament sprave in so bili dopoldne pri sveti maši, v času spovedovanja večkrat delil sveto obhajilo.

Praznovanje Jezusovega rojstva bomo na sveti večer ob 17. uri pričeli s kratko božičnico v cerkvi, ki jo bodo pripravili veroučenci s katehistinjama in nato nadaljevali s sveto mašo. Pred polnočnico pa bodo polurni program s prepevanjem božičnih pesmi in branjem svetopisemskih misli pripravile mlade pevke skupaj z mešanim cerkvenim pevskim zborom. Ob tem nas je g. župnik seznanil s pobudo g. Vinka Lukača, da polnočnico v naši cerkvi posname in jo predvaja na spletu, kar smo seveda z navdušenjem in enoglasno podprli.

Tudi letos bomo koledniki v pobožičnem času in sicer 27. in 28. decembra obiskali vse domove v naši župniji. Ponovno vabimo župljane, ki so pripravljeni sodelovati pri izvedbi tega dogodka, da se prijavijo pri vodji koledniške ekipe v svojem okraju. Pred samo izvedbo koledovanja bomo pripravili kratko srečanje, na katerem bomo dorekli še zadnje podrobnosti. O datumu srečanja bomo koledniki obveščeni preko oznanil.

Pogovor o aktualnih dogodkih smo zaključili z omembo srečanja otrok, krščenih v letošnjem letu in njihovih staršev, ki bo na nedeljo svete družine – 29. decembra in z zahvalno sveto mašo ter druženjem po njej, dne 31. decembra. Pripravo in izvedbo obeh dogodkov je tudi tokrat prevzela ŽK.

Glede nestrinjanja nekaterih župljanov s sodelovanjem pri svetih mašah z branjem uvodov, smo sprejeli sklep, da vsaj enkrat mesečno pri nedeljski jutranji maši s pripravo in branjem uvodov izmenično sodelujejo posamezne skupine, ki delujejo v župniji, pri sveti maši ob 10. uri pa dvakrat mesečno veroučenci s katehistinjama, saj smo bili mnenja, da je tovrstno sodelovanje lepa obogatitev naših bogoslužij.

Srečanje smo zaključili z molitvijo, ki jo od danes naprej molimo pri vsakem bogoslužju namesto obstoječe molitve po misijonu in je že na razpolago po klopeh v cerkvi.

foto: Franc Zorec

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.