Dec 04 2011

2. ADVENTNA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

Obiskal nas je sveti Miklavž in nas povabil, naj bomo tudi mi dobrega srca in drugim radi pomagamo. Iskrena hvala vsem, ki ste pomagali pripraviti miklavževanje. Fotografije s prireditve si lahko ogledate v galeriji.

Kakor opažate, je nekaj več svetih maš za blagoslov v različnih situacijah življenja. Tako je prav. Molitve in blagoslova ne potrebujejo samo mrtvi, ampak tudi mi, ki smo še živi.

V torek po večerni sveti maši bo srečanje ŽK. Dogovorili se bomo o obisku bolnikov in ostarelih in o Mariji Romarici, ki bo do božiča potovala po naših domovih.

V sredo je v Mariboru 50. obletnica Slomškovega dijaškega semenišča. Ker sem bil v njem 8 let ravnatelj, sem povabljen na to praznovanje. Zato bomo imeli v sredo sveto mašo zjutraj ob 8.00.

V četrtek je praznik brezmadežnega spočetja Device Marije. Sveti maši bosta ob 8.00 in 18.00.
Ta dan bo verouk za 3. razred nekoliko drugačen. Ob 17.30 se zberemo v učilnici in nato gremo skupaj k sveti maši ob 18.00.

V soboto bo velika spoved. Ob 14.00 bo spokorno bogoslužje in nato spovedovanje. Ob 15.30 bo sveta maša. Spovedovanje se bo spet nadaljevalo ob 16.30 do večerne svete maše ob 18.00.
V času spovedovanja vabim, da bi se nekaj časa zadržali v cerkvi in skupaj molili. Naprošam tudi tiste, ki vodite molitev, da bi se nekoliko razporedile čez ves popoldan. V nedeljo ne bo drugih spovednikov. Domači župnik bo spovedoval pred obema mašama.

Prejšnjo nedeljo smo predstavili pripravnike za prejem svete birme v letu 2013. Nekaj kuvert z imeni je še ostalo. Kdor je pripravljen z molitvijo še katerega od kandidatov spremljati, je povabljen, da vzame kuverto. Hvala za vašo molitev in spremljanje naših pripravnikov na birmo.

Hvala vsem, ki ste že prinesli »dar za duhovnika«.  Zavedam se,  da je v težkih ekonomskih časih to za marsikoga odrekanje osnovnim dobrinam, zato s toliko večjo hvaležnostjo in odgovornostjo sprejemam ta vaš dar.  Bog vam povrni.

Prišla je nova številka Družine.

Imeli smo sejo ŽPS.

Poročilo 17. seje ŽPS Bakovci, 1. 12. 2011


Srečanje smo pričeli z molitvijo, tokrat ob adventnem venčku. Ob temi, ki je predvidena za advent »ŽIVI PREPROSTO«, smo razmišljali o tem, kako se pripraviti na praznik Gospodovega rojstva, saj zunanje podobe bližajočega se praznika ne morejo ustvariti medsebojne bližine, ljubezni, miru in razumevanja in ne morejo ustvariti pravega doma za nas, za naše bližnje in za Boga. Zato naj naša priprava na Božič temelji na zgledu preprostosti in ponižnosti Jožefa in Marije, s katero sta sprejela božji načrt in naj bo tudi za nas to čas res iskrene spokornosti in ponižnosti ter čas priznanja lastne nepopolnosti in nemoči.

V nadaljevanju smo konkretizirali dejavnosti, ki jih bomo izvedli v mesecu decembru.
Dogovorili smo se: o sodelovanju oz. petju devetdnevnice (naprošamo mlajše pevke, da se dogovorijo oz. javijo ga. Aniti Novak, ter njihove starše, da jih spodbudijo in podprejo pri tovrstnem sodelovanju); o sodelovanju pri Božičnici, ki jo pripravljajo veroučenci s katehistinjo; o živih jaslicah, ki jih bodo pripravili mladi pred našo cerkvijo ter o sodelovanju s petjem in z recitalom mladink pred polnočnico.
Kljub temu, da je v času misijona bilo veliko priložnosti za prejem zakramenta svete spovedi, smo se strinjali, da bo v naši župniji tretjo adventno soboto, to je 10. 12. 2011 od 14.00 do večerne svete maše velika spoved. Omenili smo še srečanje staršev in otrok – novokrščencev, ki bo v naši župniji 8. 1. 2012.

Osrednji del našega srečanja smo posvetili misijonu, ki je bil v naši župniji prejšnji mesec. Po pregledu vseh aktivnosti, ki smo jih pripravili in izvedli v času priprave na misijon in v katerega je bilo vloženega precej vidnega pa tudi »nevidnega« dela, smo si o minulem misijonu zastavili več vprašanj in podali svoja mnenja:

  • Na vprašanje, čemu je bil ta misijon, smo se strinjali z ugotovitvijo, da je bil čas misijona čas poglobitve vere in priložnost, da ugotovimo, kje in kako daleč je naš odnos z Bogom, kako trden je ta odnos in kaj in koliko nam Bog pomeni.
  • Na vprašanje, ali je misijon prinesel kaj koristnega za naše verovanje in življenje, smo bili enotnega mnenja, da se je vsakega, v kolikor je to le dopustil in dovolil, dogajanje na nek način dotaknilo in pustilo sledi. Misijon je v nas povečal prepričanje, da je pot vere, upanja in ljubezni prava pot in v nas še okrepil prepričanje, da bomo na tej poti tudi ostali, k čemur bodo pripomogli osebni pa tudi skupni sklepi misijona, ki smo jih sprejeli v tem času.
  • Pri vprašanju, ali je misijon prinesel kaj koristnega za župljane, smo ugotavljali, da je bilo celotno dogajanje bogato in duhovno močno, da je vsak našel nekaj za sebe, da je bilo tudi s strani župljanov lepo in z odobravanjem sprejeto, kar nenazadnje dokazuje tudi številčnejši obisk vernikov pri vseh mašah, na prireditvah in srečanjih. Koristen je bil tudi za otroke, saj so preko oratorija v duhu krščanskih vrednot doživeli in preživeli res bogate dneve z vrstniki.

V nadaljevanju smo se pogovarjali o predlogih župljanov za nadaljevanje misijona, podanih bodisi v pisni obliki bodisi posredovanih ustno članom ŽPS. Sprejeli smo sklep, da tudi v naslednjem letu organiziramo t.i. družinske večere; da ob misijonski križ pritrdimo spominsko tablo z napisom letnice in gesla letošnjega misijona; da peš romanje v stolno cerkev Murska Sobota postane tradicionalno; da v naslednjem letu pripravimo duhovno obnovo kot obnovitev misijona; da v postnem času ponovno na pot po župniji pošljemo misijonske skrinjice; da naslednje leto primerno obeležimo tudi datum ustanovitve župnije na praznik sv. Jožefa in da organiziramo romanje k misijonarju p. Marku v Štepanjo vas in k drugim bratom kapucinom v Vipavski križ. Strinjali smo se tudi z ugotovitvijo, da so vse zapisane misli iz misijonskih skrinjic veliko bogastvo za celotno župnijo. Zato jih bomo preko platna ob nedeljskih mašah tudi predstavili župljanom, da bi nas, kot smo zapisali, »bogatile, bile za vzpodbudo in da bodo opora in naslon tistim, ki potrebujejo steber«. Sprejeli pa smo tudi sklep, da natisnemo predlagano molitev po misijonu, ki jo bomo molili pri vsaki sveti maši po obhajilu namesto dosedanje molitve za misijon. Nalogo je prevzel g. Silvo Titan.
Ker je ostalo še nekaj spominskih misijonskih križev, jih lahko vsak, ki to želi, še vedno vzame pri mizici za verski tisk in da vsaj simboličen prispevek, saj so nastali stroški misijona še vedno (za več kot tisoč €) večji od zbranih prispevkov.

Pod točko razno nas je župnik seznanil še s Halasovim molitvenim shodom v Veliki Polani, dne 21. 1. 2012, ko je naša župnija zadolžena za pripravo in izvedbo le-tega, ter s Slomškovim letom, v katerega smo vstopili 26. 11. 2011.

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.