Sep 11 2011

24. NAVADNA NEDELJA

Objavljeno v Oznanila

V soboto je bilo lepo molitveno srečanje za duhovne poklice v Turnišču. Ob koncu smo dobili vrečko s soljo in poslanstvo: »Vi ste sol zemlje!«
(Mt 5,13)

Napovednik:

  • V torek začnemo redni verouk (urnik !) Prinesite tudi veroučna spričevala. Hvala vsem, ki ste jih že prinesli in hvala tudi za dar za katehezo, ki ste ga priložili.
  • V torek po večerni sveti maši bo srečanje ŽK
  • V petek ob 16.00 bo srečanje za ministrante
  • V petek bo verouka za 9. razred in srednješolce izjemoma ob 17.00
  • V soboto romamo mladi v Stično z avtobusom. Odhod bo ob 6.00, cena pa 10 €. Prijavite se mladi iz 9. razreda in starejši. Lepo vabljeni!

Začenjamo redni verouk po sledečem urniku:

RAZRED:
TOREK
SREDA
ČETRTEK
PETEK
1. razred
16.00
2. razred
16.00
3. razred
16.00
4. razred
14.00
5. razred
15.00
6. razred
14.30
7. razred
15.15
8. razred
17.00
9. razred
20.00
srednješolci
20.00

Krstili smo Leno Horvat. Naj jo spremlja Božja ljubezen in varstvo v njenem odraščanju.

Nova številka Družine je na razpolago.

V torek smo imeli sejo ŽPS. Prisluhnimo poročilu…

Poročilo 14. seje ŽPS Bakovci, 6. 9. 2011

Po uvodni molitvi za družine, smo se seznanili s temo novega pastoralnega leta – Pravičnost v ljubezni. Pogovarjali smo se na temo »Socialni program, moja odgovornost do Boga, sebe in soljudi«. Kriterij za odločanje naj bi bile vrednote, ki temeljijo na družbenem nauku Cerkve, oziroma na evangelijskih vrednotah.

Zastavili smo si več vprašanj:

  • Koliko že uspemo delovati kot resnični kristjani v naših sosedskih odnosih in koliko opazimo stiske in preizkušnje s katerimi se srečujejo naši sosedje? V prepoznavanju »življenjskih preizkušenj« smo našteli: revščino, zasvojenosti (od alkohola, iger na srečo, drog, ljubosumja, računalnika…), naravne nesreče, smrt bližnjih, prevare v zakonu.
  • Kako lahko pomagamo nekomu, ki je v taki življenjski preizkušnji? Prvi korak pomoči je, da pristopimo k človeku in se z njim pogovarjamo. Tako lahko prepoznamo, kaj je njegova stiska in mu damo zagotovilo, da smo ob njem. Naslednji koraki pa so odvisni od konkretne situacije. Če je potrebna strokovna pomoč, mu jo pomagamo poiskati.
  • Kako lahko starši uresničujejo načelo pravičnosti v ljubezni do svojih otrok? Velikokrat se zdi, da je ljubezen staršev premalo pravična! V svoji ljubezni do otrok pozabijo, da je pravično, da otrok po načelu subsidiarnosti sodeluje pri družinskem delu in opravilih. Tako se bolj odgovorno vključuje v družinsko življenje. Starši niso dolžni narediti vsa hišna opravila, če lahko pri tem sodelujejo tudi otroci.
  • Kako v taki situaciji pomagati staršem in družinam? Odgovor smo iskali v konkretni dejavnosti. Izbrali smo priložnost srečanja zakonskih jubilantov. Najprej jim želimo čestitati in jih podpreti v njihovi zakonski zvestobi; spregovoril jim bo zakonski par, ki ga bomo povabili k sveti maši; v imenu otrok se jim bo zahvalil odraščajoči otrok; simbolno darilo naj bi jih spominjalo na lepoto zakonske in družinske ljubezni; po maši bo tudi možnost druženja in kosila v Vaškem domu za celotne družine. Koliko bo zaradi tega dogodka res več pravičnosti in ljubezni v njihovi družini, pa bo odvisno od mnogih malenkosti, ki ustvarjajo njihove medsebojne odnose. Najbrž bo potrebna beseda resnice, iskrenosti, odpuščanja…, ki bo izražala in v vsakem prebujala ljubezen in pravičnost.

Pri pregledu zapisnika prejšnje seje smo naleteli na odprto vprašanje glede krašenja cerkve. Ugotavljali smo, da je solidarnost pri tej dejavnosti nekoliko zamrla. Po kratkem pogovoru smo zaključili, da nadaljujemo s skrbjo za našo župnijsko cerkev in sicer tako, da bo vsak teden krasila ena ulica oz. eno okrožje, kakor je že razdeljeno pri nekaterih dejavnostih. (Ta teden je na vrsti Ribiška in Ob Muri; sledijo: Mladinska in Prečna; Zvezna in Stara; Mali Bakovci; Kroška, Cvetna in Soboška; Panonska in Poljska; Vrtna, Ob potoku in Nova; Partizanska in Mlinska.)
Pogovarjali smo se še o župnijskem misijonu v Bakovcih. Spomnili smo se dogodkov, ki so se že zgodili v okviru priprave na misijon: izpeljava ankete, duhovna obnova v marcu, ki jo je vodil p. Tone Ciglar, materinski dan, maša za mladino, obisk p. Marka, župnijsko romanje v Rim, oratorijski dan, župnijski dan, molitev za misijon. Naša želja je bila, da bi nadaljevali z aktivno pripravo na misijon, ki bo od 2. do 13. novembra 2011 in da bi v njo vključili čim več župljanov. Sprejeli smo predlog, da bo v času do misijona po naši župniji potovala od hiše do hiše »misijonska skrinja«. V njej bo sveto pismo, rožni venec, duhovna knjiga in obrazec za družinsko molitev ter zvezek vtisov, kamor bo vsaka družina zapisala misel, spodbudo, predlog glede misijona in župnijskega dogajanja. Istočasno bo potovalo osem skrinj, da bodo do misijona lahko obiskale čimveč domov. Skrinje bodo potovale od soseda do soseda po vrstnem redu hišnih številk. Če kdo nikakor ne bi hotel sprejeti skrinje v svoj dom, jo bo družina nesla naslednjemu sosedu. Skrinje že izdelujejo bakovski mojstri (Buzeti Leopold in Janez Bencak ter Kseniija Fister). Blagoslovitev in izročitev »misijonskih skrinj« bo v nedeljo, 18.9.2011 pri sveti maši ob 8.00.
Med aktualnimi dogodki, smo se pogovarjali o molitvenem dnevu za duhovne poklice, ki je bil v soboto 10.9. v Turnišču in potrdili dobrost romanja mladih v Stično, ki bo v soboto 17.9. Za srečanje zakonskih jubilantov smo potrdili pripravljalni odbor v katerem so Doroteja Zadravec, Renata Meolic in Ignac Fister. Zbrali so jubilante, ki so poročeni v naši župniji in v Murski Soboti in sicer 5, 10, 15 in vsakih naslednjih pet let. Če je kdo poročen v kateri drugi župniji in obhaja jubilej, prosim, da to sporoči v župnišče ali Renati Meolic. Zaželeno je, da bi jubilanti prinesli nekaj peciva in pijače za skupno praznovanje.
Med bližnjimi dogodki je tudi molitveno srečanje molivcev živega rožnega venca (ŽRV), ki bo v Turnišču, v nedeljo, 9.10.2011 popoldne ob 15.00.
Naznanili pa smo tudi župnijsko romanje na Sveto goro pri Gorici, ki bo 15.10.2011.

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.