Jun 28 2009

Naše romanje v Međugorje

Objavljeno v Župnija

Pravimo, da je Međugorje šola, kjer je učiteljica Marija, Jezusova mati. Uči nas, kako naj ljubimo, odpuščamo ter dosežemo mir in veselje prek SPREOBRNJENJA. To učenje spreobračanja vsebuje pet pomembnih prMeđugorska cerkevvin:  

molitev rožnega venca s srcem
evharistija
Sveto pismo
post
mesečna spoved  

Tudi mi Bakovčani smo se odločili, da bomo poromali v Međugorje, pod vodstvom Miljane. Pridružil se nam je tudi p. Marko, ki je dušni pastir naše župnije. Romarji smo se zbrali v petek, dne 12. 6. 2009 ob 4.00 uri zjutraj in se z avtobusom odpeljali v kar precej oddaljeni izbrani kraj. Po poti smo se duhovno pripravljali za prihod v ta milostni kraj ob molitvi rožnega venca, petjem in ob Miljaninem opisovanju dogodkov o Marijinih prikazovanjih v Međugorju, duhovna priprava pa je bila tudi devetdnevnica pred romanjem.  

Marijin kip v cerkviPrvi dan smo se udeležili molitve rožnega venca, svete maše in čaščenje križa. Nekateri pa so že takoj ob prihodu opravili sveto spoved pri p. Paskalu, ki je naš rojak  ter že vrsto let deluje v Međugorju.  

Drugi dan smo se odpeljali na Podbrdo, peš pCrnicaa smo se odpravili na hrib Crnica, kjer naj bi se Marija prvič prikazala otrokom. Med potjo do mesta prikazovanj, kjer stoji Marijin kip, smo molili rožni venec. Še isti dan smo obiskali »Majčino selo«, kjer živijo otroci, ki so ostali brez staršev oz. nimajo nikogar, ki bi lahko za njih skrbel. V sklopu tega pa deluje tudi komuna za odvisnike, katero smo prav tako obiskali in poslušali njihove izpovedi. Popoldan pa smo obiskali še komuno Čenakolo in prav tako poslušali pretresljive izpovedi fantov.  

KriževacTretji dan pa smo vstali že navsezgodaj in se odpravili na hrib Križevec – 537 m, kjer na vrhu stoji velik bel križ, ki so ga postavili leta 1933 župljani z namenom, da bi jih naj obvaroval toče, ki je pogosto klestila v tistih krajih. Pravijo, da od takrat v tem kraju toče več ni bilo. Med potjo do vrha so postavljene postaje križevega pota, katerega smo med vzpenjanjem  molili, med postajamiDSCN0612 (Small) pa smo še molili rožni venec.  

Zadnji dan smo še pred odhodom domov opravili sveto mašo skupaj z našimi brati Slovaki. Med potjo smo molili rožni venec, poslušali vtise in pričevanja iz romanja ter se ob petju in igranju kitare p. Marka srečno vrnili domov.  

Anica in Alojz Lukač  


 

 

  

Komentiraj.

Ni komentarjev na tej strani.